Eiroa CBT Maduro är det andra släppet från cigarrföretaget CLE Cigar Company. Den presenterades för marknaden år 2014 på IPCPR Trade Show och är som namnet antyder är detta en maduro-cigarr där samtliga tre komponenter – täckblad, omblad och inlaga – är maduro. CBT står i sin tur för Capa, Bada och Tripa, vilket betyder just täckblad, omblad och inlaga på spanska. Cigarren finns tillgänglig i fyra olika storlekar och framför dig har du den näst minsta, en robusto.
Konstruktion – Eiroa CBT Maduro Robusto
Eiroa CBT Maduro Robusto är alltså konstruerad med maduro-täckblad, -omblad och -inlaga och tillverkad i Danli, Honduras. Det ger pinnen en mörkt brun nyans som påminner om rostade espressobönor och det går att ana en viss oljighet. Täckbladets släta finish avbryts av bara några få synliga vener och den mörka färgen gör ett bra jobb med att täcka sömmarna. Bandet kommer i färgerna rött, silver och svart och mitt på står det ”Eiroa” i silver. Runt om går det även att läsa ”Salud”, ”Amor” och ”Pesetas” – ett spanskt ordspråk som betyder hälsa, kärlek och pengar, vilket ska representera nyckeln till lycka. I den svarta ringen kan du dessutom tyda orden “Tradicion”, "Tabacalera” och ”Calidad Superior” som står för tradition, tobak och överlägsen kvalitet. Något som Eiroa bevisar sig kunna stå upp mot i denna cigarr. Glödlinjen hålls rak från start till slut med endast några få korrigeringar med tändaren längs vägen. Draget bjuder på ett visst motstånd utan att kännas trögt, vilket hjälper smakerna att komma fram på ett balanserat sätt.
Smaker – Eiroa CBT Maduro Robusto
Början av Eiroa CBT Maduro Robusto levererar smaker av vitpeppar och kaffe. Det går även att antyda en viss jordighet i bakgrunden och vitpepparn blir ännu tydligare vid retrohalering. Senare under den första tredjedelen ackompanjeras kaffet av en subtil sötma och pepparn tar ett litet kliv bakåt för att släppa fram de jordiga tonerna. Under den resterande rökupplevelsen fortsätter kaffet och jordigheten att vara mest framträdande, dock i varierande intensitet. Sötman fortsätter att balansera beskan i kaffenoterna, utan att på något sätt ta över och göra smakpaletten för söt.