Drew Estate (Nicaragua)

Jonathan Drew och Marvin Samel är lite udda fåglar inom cigarrindustrin. Deras historia börjar inte på Kuba eller med fäder som varit inom industrin. Det hela börjande med en dröm och genom deras ”allt går”-mentalitet så har Drew Estate blivit en av de största tillverkarna av premiumcigarrer. De två studiekamraterna från New York började i liten skala med en liten kiosk på ca 10m2.

Uppstarten var fylld av hinder och faror och gång på gång fick de resa sig upp från smutsen, borsta av sig, och ge sig på det igen. Sent under 1998 flyttade Jonathan till Estelí i Nicaragua med förhoppningen om att skapa en nytändning inom cigarrbranschen. Med en handfull cigarrullare och en ännu mindre handfull av pengar så började historien om ”the crazy gringo”. Det var givetvis en stor utmaning att lämna lägenheten i New York till att sova på en madrass i ett rivningshus och i ett nytt land där han knappt kunde språket.

I Brooklyn försökte Marvin hålla ställningarna i ett fallfärdigt litet kontor. Här försökte han hitta finansiering genom att tigga och låna från släktingar, vänner och andra lite mer skumma typer. Under cirka ett år såg det riktigt magert ut, men de var något på spåren, de behövde bara lite mer pengar.

Tidigt under 1999 så återvände Jonathan till Brooklyn med flertalet fantastiska blends till nästa släpp av nya cigarrer. De nya cigarrerna var mycket annorlunda och det behövdes något lika annorlunda och spektakulärt för att lansera dem. In i bilden kommer Scott ”ACID” Chester, som var en lovande artist inom de lite mer alternativa kretsarna som främst jobbade med industriell och urban graffiti och motorcykelkonst. ”ACID” blev också en serie av cigarrer som togs emot väl men i mycket liten skala.

Åren 98-99 var galna, alla gick på ångorna och bankkontona var konstant nästan tomma. Sakta men säkert gick de dock framåt, de träffade framstående människor som kunde ge dem råd och hjälp. Vissa ville köpa in sig i cigarraffärerna men de var konsekventa med att de själva ville ha kontroll över vad de hade skapat. Även om pengarna verkligen skulle behövas. Under år 2000 så lanserade man sin ”Natural”-serie på en gammal lyxjakt som åkte längs med Manhattan med inbjudna personer från industrin.

”ACID” var inte Drew Estates första serie utan det var ”La Vieja Habana”, som släpptes redan 1998. På grund av orkaner i Nicaragua så fick dock produktionen snart läggas på is, för att sedan återlanseras 2001. Försäljningen började ta fart och under samma år blev Drew Estate uppmärksammat i tidningen Forbes där redaktionen gick listade de häftigaste varumärkena.

2004 tog man beslutet att lämna New York och istället flytta huvudkontoret till Miami, lite närmare Central-/Sydamerika och Karibien. Man tillsatte även en ny VD i form av Steve Saka som fick i uppdrag att ta företaget till nästa nivå. I horisonten började man skönja en dröm som man länge haft, att bygga en ny modern fabrik.

Den gamla fabriken hade tjänat sitt syfte väl under nästan ett årtionde och många högklassiga cigarrer hade lämnat dess portar. Den började dock bli både sliten och för liten. I september 2006 började man bygga den nya fabriken med utsikt över en dalgång och tobaksfält. Fabriken öppnade i juli 2007 och fick namnet ”La Gran Fabrica Drew Estate”. Fabriken blev den största i Nicaragua och den femte största i världen. De flesta andra byggde enkla, fyrkantiga och ekonomiska fabriker men som vanligt ville Drew Estate vara lite annorlunda så arkitekturen blev annorlunda med handmålade väggar och stora öppna ytor. Man har tagit stor hänsyn till de som ska jobba i fabriken, de är trots allt den viktigaste delen av produktionen. Ska man spotta ut 94 000 cigarrer varje dag så vill man ha nöjda medarbetare.

Produkter

Handla

Information