Handelsgold (Tyskland)

Handelsgold är cigarrerna som fick företaget bakom, Arnold André, att verkligen blomma ut. Det blev en omedelbar succé i hemlandet Tyskland och sedan dess har de blivit en av Europas största cigarrproducenter. Handelsgold är maskingjorda short fillers som kommer både som naturella och i flera olika smaksatta varianter. På grund av tillverkningstekniken och att de är short fillers (alltså innehåller mald tobak istället för hela blad) så har de också fått ner priserna.

Redan 1851 lät Arnold André bygga en ny fabrik i tyska Osnabrück, men innan dess hade familjen redan en mindre fabrik på orten, som varit igång sedan 1817. Efter att familjen drivit företaget i en ganska liten skala under 100 år så tog det plötsligt fart på allvar under 1950-talet. 1958 tog man bort förbudet mot maskinproducerade cigarrer och Arnold André (företaget, inte personen, han har gått ur tiden sedan länge) var mycket snabba med att skaffa fram maskiner och ställa om produktionen. Det var under denna period man skapade varumärket Handelsgold för att saluföra sina nya maskingjorda cigarrer. Succén blev monumental, inte minst då Tyskland var i en stark ekonomisk högkonjunktur och cigarrer var på modet. 1962 satta man upp ännu en fabrik i Königslutter, som sedermera fick utökas redan 1964.

1970 så var ”flower power” och hippies-kulturen på modet. Cigarrer, som då var förknippat med övre medelklass och uppåt, blev allt mindre populära bland den yngre generationen. Det var nu som Arnold André startade sitt andra mycket framgångsrika varumärke i Clubmaster. Denna gång var det mindre cigariller, vilket var helt i linje med den nya hippiekulturen, och även dessa blev en stor succé. Men Handelsgold fanns också kvar och fortsatte att prestera helt ok. På senare år har företaget köpt upp flera tillverkare och man producerar nu också premiumcigarrer, bland annat märket La Aurora. Idag är man alltså inte bara en stor tillverkare av maskinproducerat utan även av premiumcigarrer samt jobbar med distribution.

Produkter

Handla

Information