Arturo Fuente (Dom. Rep.)

Arturo Fuente är ett cigarrmärke som skapades av Arturo Fuente Sr 1912 i West Tampa, Florida. 1924 skedde en katastrofal brand som gjorde att produktionen stannade upp i 22 år, för att sedan komma tillbaka 1946. Till en början i liten skala som endast försörjde den lokala befolkningen. 1958 fick Arturos son, Carlos Fuente Sr,  ta över verksamheten. 1960 kom USAs embargo mot Cuba och i och med detta så började försäljningen sakta men säkert att öka, till att idag vara ett av de mest kritikerrosade cigarrmärkena i världen. 2010 producerade man c:a 30 miljoner cigarrer från sin fabrik i Dominikanska Republiken.

Under 1946, efter den katastrofala branden 1924 som gjort att hela företaget hamnat i träda i 22 år, så börjar man komma igång med sin produktion igen. Fuente började i sitt garage där han satte upp några bord för cigarrullning. I början drevs allt av familjen, där Arturo och hans fru rullade cigarrer på heltid tillsammans med ett par anställda torcedores (cigarrullare). Efter ett tag så började även Arturos söner, Carlos och Arturo Jr, att jobba i företaget. Med bland annat rullning och städning som uppgifter efter skolan.

Då det var Carlos som hade spenderat mest tid i företaget så var det honom som Arturo lämnade över företaget till 1958. Tanken från början var dock att äldsta sonen, Arturo Jr, skulle ta över, men så blev det alltså inte. Firman gjorde bara några tusen cigarrer per år och sålde bara lokalt i Tampa-området. Men Carlos var ambitiös och ville expandera affärerna och började snabbt leta återförsäljare runt om i Florida, men siktet var inställt på att nå marknaden i New York. Affärerna växte så sakta, men det var ingen raketfart. De flesta cigarrökare var mycket märkestrogna och det var svårt att få dem att prova något nytt. Allt detta förändrades dock när embargot mot Kuba kom.

Efter embargot så blev all tobak från Kuba olaglig, vilket tvingade alla cigarrtillverkare att göra om sina blends till sina cigarrer. De högre lönekostnaderna i USA gjorde cigarrtillverkning olönsamt och många tidigare cigarrtillverkare var inte duktiga nog på att hitta nya blends för att bygga upp en ny portfölj av cigarrer. Det var också stora problem med att hitta erfarna cigarrullare i Florida, då produktionen där aldrig varit särskilt stor om man jämför med på Kuba. Carlos Fuente löste dock problemen och lyckades få ett kontrakt med en tillverkare i Esteli-regionen, Nicaragua. Men familjen Fuente verkar vara förföljda av otur och 1979 brann även denna fabrik ner under den Nicaraguanska revolutionen.

Men Carlos gav inte upp och 1980 öppnades en ny fabrik, denna gång i staden Santiago på Dominikanska Republiken. Under mitten av 80-talet så kom den första riktiga succén med lanseringen av den mediumfylliga Hemingways-linjen. Idag så är den mest kända cigarrserien från Arturo Fuente ”Opus X”, som även är deras flaggskepp. Man har tappart räkningen på antalet gånger denna serie vunnit priser och Opus X brukar ibland användas som benchmark i cigarrböcker med mera.

Carlos Fuente Sr dog 2016 i Tampa, där allt började. Han blev 81 år gammal.

Produkter

Handla

Information