Fonseca (Kuba)

Fonseca är kända för sina milda cigarrer som blivit mycket populära i främst Kanada och Spanien. Detta märke har ocskå ofta omtalats som en bra start för den som är ovan vid att röka cigarr. På den svenska marknaden finns idag bara en modell från huset Fonseca, nämligen Delicias som levereras i en fin låda där varje individuell cigarr är inlindad i fint silkespapper. Tilläggas bör att Fonseca Delicias är en short filler.

Fonseca cigarrer

Don Francisco E Fonseca föddes 1869 eller 1870 (man vet inte exakt då dokumenten säger lite olika) i Manzanillo, Cuba, och etablerade en fabrik och sitt eget cigarrmärke i Havanna 1892. Själva namnet registrerades 1907 och fick helt enkelt bli "Fonseca", taget efter sitt eget namn. Fonseca och hans fru Teresa Boetticher de Fonseca immigrerade till New York 1903, här öppnade herr Fonseca en fabrik på 169 Front Street samma år. 1905 flyttade företaget till 129 Duane Street, han gjorde dock frekventa resor till Cuba där produktionen även fortsatte. Fonseca var en upptagen man med två cigarrfabriker i två olika länder samt att han och Teresa fick fyra barn, varav 3 döpta till Francisco (lite problem med fantasin månne...).

Fonseca som cigarrer blev snabbt populära och Don Francisco gillade att vara lite innovativ då han bland annat lindade in alla cigarrer i fint japanskt silkespapper, vilket är en tradition som finns kvar än idag. Han paketerade också alla cigarrer i plåttuber (tubos) vilket även det görs idag fast materialet har bytts ut till aluminium.

Don Francisco blev tyvärr inte gammal utan dog 1929 av en hjärtattack. Hans fru tog över verksamheten och under hennes ledarskap skedde en sammanslagning med märkena T. Castaneda och G. Montero. Produktionen fortsatte oavbrutet efter revolutionen och produceras fortfarande i Lazaro Pena-fabriken i Havanna. Märket Fonseca är kända för att ge ut cigarrer som är relativt milda, säljs för lägre pris än de flesta kubanska cigarrer och marknadsförs främst i Spanien och Kanada, där de också är mest populära. Cigarrernas beskaffenhet sägs skildra Don Francisco själv genom att vara pedantiskt gjorda och stiliga. Tobaken som används kommer från den högt aktade regionen Vuelta Abajo regionen på Kuba och de flesta cigarrer är handgjorda longfillers. Den enda Fonseca på svenska marknaden är handrullad men short filler.

Idag finns det officiellt endast en cigarr från Fonseca på den Svenska marknaden, globalt så finns det några till men märkets utbud är mycket begränsat. Fonseca har aldrig varit märket som spottar ut nya cigarrlinjer utan de skyndar långsamt och håller sig oftast till ett fåtal vitolas.

Produkter

Handla

Information