H. Upmann (Kuba)

H. Upmann är ett av de äldsta cigarrmärkena på Kuba och extremt omtyckt över hela världen. Dess smakrika men inte allt för starka cigarrer gör succé hos både nybörjare och mer erfarna aficionados. Är du nybörjare så rekommenderar vi varmt att du tittar runt like bland märket olika cigarrer. H. Upmann är ett säkert val med jämn kvalité och smaker som får de flesta smaklökar att dansa. Läs mer om märket i texten under produkterna på denna sida.

H. Upmann cigarrer

H. Upmann är bland de äldsta cigarrmärkena som finns kvar idag. Runt 1840 öppnade den tyska bankiren Herman Upmann en filial på Kuba vilket gjorde den enklare att få hem Kubanska cigarrer till Europa. År 1844 investerad Upmann även i en cigarrfabrik på Kuba och lanserade sitt eget märke som också bar hans namn.

Upmann anses också vara det företag som började paketera cigarrer i lådor av cederträ. Från början var dessa lådor märkta med H. Upmann men innehöll cigarrer från andra tillverkare. Detta var troligen för att marknadsföra namnet innan den egna produktionen av cigarr kom igång senare under 1844. Själva cigarrfabriken är nu mer känd som José Marti och ligger i Havanna. Under 1800-talet fick H. Upmann sitt erkännande i branschen och vann flera guldmedaljer, något som fortfarande syns på den litografi som pryder lådorna tillsammans med Herman Upmanns signatur.

1922 var inget bra år för Upmann då både banken och cigarrfabriken gick i konkurs. Ett brittiskt bolag vid namn J. Frankau & Co köpte varumärket och fortsatte produktionen till 1935 då företaget såldes till det då nystartade "Menendez, Garcia y Cia Co" som redan tillverkade Montecristo (ett av de största kubanska märkena). Detta ägandeskap höll sig till efter revolutionen då tobaksindustrin på Kuba nationaliserades.

Som kuriosa kan tilläggas att amerikanska presidenten John F. Kennedy hade ett riktigt gott öga till H. Upmann och då främst en cigarr vid namn Petit Upmann. Natten innan det kubanska embargot signerades så beordrade Kennedy att alla Petit Upmann som fanns skulle köpas och levereras till honom innan embargot var ett faktum och han alltså inte skulle kunna få tag på dessa cigarrer igen (på laglig väg). De lyckades få tag i 1 200 cigarrer som man sedan kan förmoda att Kennedy rökte med andakt. Petit Upmann är ej längre i produktion.

Efter revolutionen flyttade Menendez & Garcia varumärket till Kanarieöarna och sedan till Dominikanska Republiken, där de än idag produceras för den amerikanska marknaden för att kringgå embargot. Vi i Sverige kan dock fortfarande njuta av de handrullade cigarrerna från José Marti fabriken på Kuba. Tobaken kommer från den högt aktade Vuelta Abajo regionen, där alla de finaste märkena tar sin tobak.

H. Upmann är än idag ett mycket omtyckt märke på världsmarknaden. År 2002 köpte Altadis SA en kontrollerande majoritet av bolaget och gjorda stora förändringar. Över 30 vitolas togs bort och 2006 fanns endast 16 kvar. Borta var nu de redundanta och dåligt säljande cigarrerna, man plockade också bort så gott som alla de maskinrullade cigarrerna för att öka premiumkänslan i märket.

Produkter

Handla

Information