Macanudo (Dom.Rep)

Macanudo är ett av de största märkena i världen, och brukar ofta ligga i topp i USA vilket är världens största marknad för cigarrer. Precis som de flesta andra framgångsrika märken så har Macanudo även en intressant historia. Dessa premiumcigarrer har varit med om en av de största omvälvningar som branschen skådat. Drivet och passionen hos ägarna har lett till att Macanudo blivit en ikon i cigarrbranschen. Du hittar historian bakom märket efter produkterna nedan.

För många aficionados har Macanudo blivit det ultimata namnet bland premiummärken producerade av det gigantiska General Cigar Company. Med mer än 40 år av historik bakom sig  så förtjänar verkligen detta märke all uppmärksamhet och uppskattning. Men som bakom de flesta andra framgångsrika och ikoniska märken så döljer sig en rik och fängslande historia.

Resan för General Cigar Company började år 1848 då Ferdinand Kullman, en affärsman inom vin-branschen, migrerade till USA från Tyskland. När han flyttat till USA bytte han också namn från Kullman till Cullman och startade sin verksamhet inom vin och cigarrer. Verksamheten inom cigarrer gick dock trögt och skulle så göra under många år. Familjetraditionen fortsatte då söner och barnbarn också anslöt sig till verksamheten. Företaget hette vid denna tid ”Cullman Brothers”. Efter att Ferdinand blivit till åren så anslöt sig hans son Joseph Cullman och dennes son Joseph Jr. till företaget och det var nu det började hända saker. Då Joseph Jr. anslöt sig, 1904, så började lyckan vända för deras verksamhet. Han började plantera Kubanska frön i den bördiga jorden i Connecticut. Detta var inte utan protester då hans far, Joseph, trodde att han var helt galen för att försöka med detta. Det visade sig dock vara ett genidrag då tobaken fick en mycket fin distinkt och mild smak. Något som omgående föll cigarrentusiaster i smaken. 

Macanudo som märke fick sitt genombrott långt senare då Edgar Cullman Sr. kom in i bilden. Han slutade sitt jobb i Washington och började, som den första på fyra generationer, att jobba i cigarrbranchen. Han började studera och lära sig branschen från noll. Under hans kontroll så började tobacken att uppskattas av fler och fler av cigarrtillverkarna, Cullmans bolag hade än så länge endast jobbat med att odla tobak och sälja det till cigarrfabrikerna. Efter ett tag blev Edgar själv sugen på att börja tillverka cigarrer. Detta ledde till att han köpte General Cigarr Company år 1960. Under hans ledarskap så började affärerna att blomstra och 1968 köpte han en cigarrfabrik i Jamaica och tog därmed också över det då okända märket Macanudo. 

Edgar satte genast igång att anpassa märket för den amerikanska marknaden. Han visste att det behövdes ett rejält lyft av kvalitén och att detta krävde en mycket hög känsla för detaljer. För att åstadkomma detta rekryterade han den välrenomerade kubanske cigarrexperten Ramón Cifuentes. Ramón hade tidigare jobbat med flera stora cigarr-familjer, bland annat Partagas. Han fick fria händer att börja komponera ihop de nya Macanudo-cigarrerna, Edgar hjälpe till genom att ombesörja de vida omtyckta Connecticut Shade bladen som hans familj sedan länge odlat.

1971 debuterade märket Macanudo, dess unika och mycket annorlunda subtila smaker gjorde snart märket till en stor favorit i USA och företaget lyfte som en raket. Än idag är Macanudo företagets mest kända och välrenomerade mäkre,som idag finns i fem olika linjer:

  • Robusto
  • Maduro
  • Cafe
  • Vintage
  • Gold

Varje linje har sina distinkta smaker och karaktärer. Cigarrerna tillverkas idag främst i Dominikanska Republiken och görs uteslunade handrullade för att få en personligt band mellan blad och människa. Resan från ett litet familjeföretag till ett stort cigarr-imperium är en av de största inom cigarrbranschen, och General Cigar Company har tveklöst märket Macanudo att tacka för mycket.

Produkter

Handla

Information