Trinidad (Kuba)

Trinidad är ett cigarrmärke med många historier om sig. Det nämns ofta att Trinidad, precis som Cohiba, endast var avsett för Fidel Castro och som gåva till dignitärer så som diplomater med mera.

Trinidad Cigarrer

 

Påståendet i ingressen ovan kommer från en intervju 1992 med Avelino Lara som tidigare var chef över El Laguito fabriken i Havanna. Påståendet har dock förnekats av inga mindre än Adriano Martinez, före detta VD på Habanos SA (företaget som äger alla Kubanska märken), samt av Fidel Castro själv. Dock har det framkommit att Trinidad användes som gåvor till dignitärer av lägre rang, de som ej var värdiga en Cohiba. Den största skillnaden kvalitetsmässigt mellan Trinidad och Cohiba ska dock vara den förfermentering av tobaksblad som Cohiba har.

 

Trinidad är namngivet efter en av de vackraste städerna på Kuba, cigarrerna tillverkas endast i den välrenommerade El Laguito fabriken. Till skillnad från de flesta andra cigarrer så kommer Trinidad i lådor om 24 stycken cigarrer, nästan alla andra kommer i lådor om 25 styck. Varför det är på detta vis är dock höljt i dunkel. Tillverkningen av Trinidad började 1969 men släpptes inte ut till lokala marknader förens 1982. Märket var fortfarande mycket exklusivt och för gemene man gick de inte att få tag på. Det tog till år 1998 innan Trinidad officiellt släpptes för världsmarknaden.

 

Den första cigarren som kom ut på marknaden var Trinidad Fundadores (Grundarna) och denna finns fortfarande i sortimentet. Senaste tillskottet är Robusto Extra som kom 2004, till skillnad från vissa andra märken så skyndar Trinidad långsamt. Delvis för att behålla sin gentlemannamässiga karaktär. 

 

Från starten så tillverkades Trinidad endast i en storlek, vilket var Laguito No. 1, samma som Cohiba Lancero. När massproduktionen sattes igång så skapades en ny storlek som fabriken kallar Laguito Especial. Längden är fortfarande den samma men gördelstorleken har gått upp från 38 till 40. Martinez och andra personer nära förknippade med märket har bedyrat att övergången från en exklusiv och svårtillgänglig cigarr över till massmarknaden inte har ändrat på kvalitén på cigarrerna. Precis som många andra exklusiva märken så tillverkas så många som de hinner med, tar de slut så får marknaden vara utan tills nästa omgång är redo att lämna fabriken.

 

Som sagt, ett märke med många historier där vissa är sanna och vissa är ”kryddade”. Precis som det ska vara med ett halvt mytomspunnet märke från den där ön långt där borta.

Produkter

Handla

Information