Perdomo (Nicaragua)

Perdomo är ett märke som sträcker sig tillbaka till 1930-talet. Märket har hela tiden funnits inom samma familj och är idag en stor spelare inom industrin. För att läsa mer om märkets historia så fortsätt läsa texten under produkterna på denna sida.

Dagens Perdomo kan spåras tillbaka till staden San Jose de Las Lajas på Kuba, c:a 27 km från Havanna. I denna stad växte Silvio Perdomo upp, mannen som sedermera skulle bli Perdomos grundare. Perdomo hamnade i cigarrindustrin redan vid tidig ålder då han jobbade som aspirant för Cuesta y Cia redan på 1930-talet. År 1937 så kände Perdomo för att ta sig ann nya utmaningar och började istället jobba för H. Upmann, och här stannade han kvar till 1945 då han bytte till en chefsposition hos Partagás fram till 1959.

Silvios son, Nicholas Sr, följde i sin pappas fotspår och började sin bana som aspirant hos Marin & Trujillo år 1948. När han var klar med sin aspirantutbildning så hängde han på sin pappa som en av cheferna på Partagás-fabriken. Efter ett tag valde han dock att ta ett toppjobb på H. Upmann-fabriken, som var den största fabriken på Kuba.

Under revolutionen 1959 så arresterades Silvio av revolutionärerna och satt fängslad under 15 år till han till sist fick tillstånd att emigrera till USA 1974. Nicholas Sr var också ett mål för revolutionärerna. Han stred för gerillan mot de kommunistiska styrkorna och blev skjuten två gånger men överlevde båda. Han flydde med hjälp av en vän via Uruguays ambassad och kom till Washington i USA. Alla band till cigarrindustrin var nu klippta och han fick börja om från början genom att jobba som en vaktmästare på en psykiatrisk klinik för 11 dollar per vecka. Under årens lopp så jobbade han sig uppåt, startade eget företag som sedermera blev ett av de största inom vaktmästeri.

1976 flyttade Nicholas Sr och hans familj från Baltimore, Maryland till Miami, Florida för att komma närmare släktningarna som bodde där. Nicholas son, Nicholas Jr, gick i skolan i Miami och började sedan jobba inom den amerikanska flottan, han jobbade där som flygledare vilket gjorde att han senare fick jobb på Miamis flygplats.

Nicholas var beslutsam i att gå i sin fars och farfars fotspår, även om han i princip bara hade kunskap om hur man röker cigarrer, snarare än hur man tillverkar dem. 1992 startade han en liten verksamhet i sitt garage, namnet på företaget fick bli ”Nick´s Cigarr Co”. Han behöll sitt jobb på flygplatsen och jobbade med sitt eget företag på kvällarna. I börjat sysselsatte han 3 rullare och Nick, själv tillsammans med sin fru, stod för att packa och skicka. De var tidiga med att sätta en långtgående trend i USA, nämligen milda cigarrer med en full kropp genom täckblad från Ecuador och inlaga från Centralamerika i stort. Under cigarr-boomen på 1990-talet så ville folk ha mer kryddiga cigarrer och Perdomo var inte sen att anpassa sig.

Man tillverkade nu blygsamma 9 400 cigarrer men affärerna expanderade snabbt. 1997 så hade man nått taket för vad som var möjligt att producera och man flyttade verksamheten till Ybor City nära Tampa. Det visade sig dock snart att det inte gick att producera cigarrer här då de höga produktionskostnaderna i USA åt upp det mesta av marginalen. Man öppna de även upp en fabrik i Estelí, Nicaragua. Nicholas Senior hjälpte, trots uppnådd pensionsålder, till att få igång fabriken. Med denna fabrik kunde man få igång produktionen på allvar och och 1997 sålde man för första gången över 1 miljon cigarrer på ett år. 1999 växte man ur även den nya fabriken i Estelí så man byggde en ny från grunden, även denna i samma stad.

Idag håller man till i en 8 200 m2 stor fabrik i Estelí som ofta nämns som ”El Monstro” (monstret). Över 2000 personer jobbar inom Perdomo och Nicholas Jr är fortfarande VD på bolaget med sin fru som Vice VD och deras son Nicholas III skolas in som den självklara arvingen av verksamheten.

Produkter

Handla

Information