Ett mycket gammalt cigarrmärke på Kuba som kännetecknas av kraftfulla smaker. På grund av märkets långvariga närvaro i branschen så har det även varit med och satt standarder för hur hela industrin arbetar. Partagás är också ett av de bäst säljande märkena från Kuba, något som är en kvalitetssäkring i sig.
Partagás är ett av de äldsta märkena som fortfarande producerar cigarrer. Märket skapades 1845 på Havanna, Kuba. Idag används varumärket av två konkurrerande företag, det statligt kontrollerade Habanos SA på Kuba och General Cigar Company med huvudkontor i Dominikanska Republiken och som försörjer främst USA-marknaden och inte innehåller någon tobak från Kuba. Cigarrspecialisten säljer givetvis endast cigarrer från Habanos SA, det vill säga äkta kubanska cigarrer.
Typiskt för Partagás är en full och rik smak med jordiga smaker. Cigarrerna är också fulla med styrka och har därför blivit det naturliga valet för många seriösa aficionados. Det finns få saker som är så avkopplande som att tända den världskända Partagás Lusitania efter en rejäl måltid.
Partagás har fått sitt namn från grundaren, precis som många andra cigarrmärken. Don Jaume Partagás var en ung entreprenör med stora visioner som migrerade till Kuba från Katalonien i Spanien år 1827. Här startade han ett litet tobaksföretag med hjälp av Joan Conill som var en affärsman från Lloret de Mar på Kuba.
1845 hade Partagás samlad på sig en mindre förmögenhet och ägde flera av de bästa plantagen på ön. Han beslutade sig då för att öppna sin egen fabrik och namngav den "Real Fábricas de Tabaco Partagás" (Partagas kungliga tobaksfabrik). Det sägs att han valde namnet för att blidka den europeiska marknaden med alla sina kungahus. Fabriken var vid färdigställandet en av de största i sitt slag.
Då Partagás ägde de finaste plantagen i den bästa regionen för tobaksodling på Juba, Vuelta Abajo, så kunde han välja endast den finaste tobaken till sina produkter. Cigarrerna från märket blev därför snabbt otroligt populära. Don Jaume experimenterade också flitigt med olika jäsningsprocesser och metoder för att åldra tobaken för att skapa bättre smaker, aromer och lenhet. Som kuriosa sägs det också att det var Partagás som först introducerade en "lector" som läste böcker för att underhålla arbetarna som rullade cigarrerna. Något som är mer eller mindre standard i alla större cigarrfabriker på Kuba än i dag.
Någon gång mellan 1864 och 1868 så mördades Don Jaume Partagás på ett av sina plantage, det exakta året är inte fastställt med säkerhet och ej heller vad motivet var. Troligt är dock att mordet hade med någon av hans rivaler att göra, dock inte på grund av cigarraffärer utan av kärleksaffärer.
Efter Don Jaumes död tog hans son, Josep Partagás, över affärerna. Fabriken och varumärket såldes senare till bankmannen José A. Bance som 1900 sålde det vidare. Det är en uppsjö med personer som köper och säljer märket och bland dessa finns Ramon Cifuentes Llanos och Francisco Pego Pita som under deras styre tog rättigheterna till märket "Ramon Allones" till företaget 1927.
1938 dog Ramon Cifuentes coh Francisco Pego Pita följde strax efter, 1940. Märket med en ständigt ökande prestige kring sig var lämnat åt Cifuentes familjen och företagets namn blev nu Cifuentes y Cia, varumärkena så som Partagás och Ramon Allones fanns dock kvar.
Företaget köpte upp två andra prestigefulla märken, Bolivar och La Gloria Cubana, från Jose F. Rocka år 1954. Produktionen av dessa märken flyttades till Cifuentesfabriken. Exporten av cigarrer gick mycket bra och man stod för en fjärdedel av all tobaksexport, endast slagna av företaget H. Upmann.
Både före och efter den Kubanska revolutionen så har Partagás produkter producerade i Kuba varit bland eliten och några av de bäst säljande cigarrerna i världen. Runt 1990 var Partagás näst störst efter de världskända Montecristo, cirka 10 miljoner Partagoás-cigarrer såldes per år.
I den första fabriken i Havanna, nu med namnet "Francisco Perez German", sker än idag den största produktionen av Partagás. Fabriken har blivit ett populärt besöksmål för turister.