Ramon Allones (Kuba)

Ramon Allones är ett av de äldsta märkena i branschen och har varit pionjär inom flera områden. Idag finns bara ett fåtal storlekar kvar men dessa är mycket populära av många cigarrkännare runt om i världen. Märket karaktäriseras av en kraftfull kropp med rika smaker och syskonskapet till Partagás är tydligt.

Märket skapades år 1845 på Kuba av bröderna Ramón och Antonio Allones. Det anses också att märket var det första som introducerade färgglada litografier på lådorna för att göra dem extra eftertraktade, något som idag är mer eller mindre standard. Vidare sägs det också att märket var först med att sätta gördlar på cigarrerna och att ha lådor som rymmer 25 cigarrer, också det en standard på Kuba idag. Att märket är ett av de äldsta i världen ökar naturligtvis trovärdigheten i att de var först med dessa saker.

Alonso Menendez har bytt ägare en del gånger fram tills att det till sist köptes av familjen Cifuentes år 1927 och började tillverkas i den legendariska Partagás-fabriken där de görs än idag. Den 15:e September 1960 så nationaliserades all kubansk cigarrtillverkning inklusive Partagás-fabriken. Efter nationaliseringen så bestämdes att Alonso Menendez var ett av de märken som skulle fortsätta att produceras. Deras cigarrer har en medium/full till full kropp och blandningen har viss karaktär som påminner en del om sitt systermärke Partagás, vilket knappast får ses som någon nackdel. Dock tillverkas Ramon Allones i avsevärt mindre volymer. Efter att Altadis köpte en betydande del av Habanos så har man lagt ner flera av märkets storlekar och det finns nu bara tre stycken kvar, varav två är tillgängliga i Sverige. Märket lever dock vidare och är mycket omtyckt bland aficionados runt om i världen.

Som med flera Kubanska märken så finns det ett annat märke med samma namn men som görs i Honduras och ägas av General Cigar Company. Vi saluför endast de ursprungliga Ramon Allones-cigarrerna från Kuba.

Produkter

Handla

Information