Oliva (Nicaragua)

Märket starar sin historia redan 1886 på Kuba, men som så många andra så gjorde revolutionen det omöjligt att fortsätta på ön. Flyttlasset gick till Nicaragua där man börjar odla Cuban Seed i den bördiga jorden. Nu står Oliva för högklassiga cigarrer som vunnit otaliga priser i en uppsjö tidskrifter. Ett märke med en lång historia och ett mycket gott rykte. Läs mer om märkets historia under produkterna.

Melanio Oliva började odla tobak i Pinar Del Rio på Kuba år 1886. Hans odling stoppades under självständighetskriget men efter att han återkommit så fortsatte han verksamheten. Malanios son, Facundo Oliva, tog över verksamheten under det tidiga 20-talet och drev det i flera årtionden fram till kommunisternas intåg. Under denna period tog Facundos son,Gilberto Oliva, över och förde företaget mot att förmedla tobak snarare än att odla den. Under det tidiga 60-talet så blev trycket från regimen för stort och Gilberto åkte från land till land för att hitta den bästa jorden som skulle kunna få fram den distinkta kubanska smaken. Han reste bland annat till Honduras, Panama, Mexiko och Filipinerna. Till sist fastnade han för Nicaragua där företaget än idag har sin produktion och utvecklats till att bli Nicaraguas näst största odlare av ”Cuban Seed” tobak.

Fram tills 1995 hade företaget endast jobbat med att odla tobak, men nu började man även intresseras sig för att skapa cigarrer. Cigarrerna lanserades under namnet ”Gilberto Oliva”. Produktionen skedde i Honduras och cigarrerna bestod av inlaga från Dominikanska Republiken, omblad från Dominikanska samt täckblad från Ecuador. Året efter så bytte man namn på varumärket till endast ”Oliva”. Försäljningen gick trögt till en början men det var tillräckligt för att hålla igång verksamheten. 19-talet var en riktig cigarr-boom och många nya cigarrmärket startades. Många mindre märken föll dock snart omkull då de stora tillverkarna ganska snabbt kunde skala upp sin produktion för att möta efterfrågan. Olivas räddning var deras stora lager av lagrade nicaraguanska blad som de kunde använda i sin produktion. När många andra tillverkare hade brist på råmaterial så hade Oliva en hel del att ta utav som dessutom var vällagrat och fullt av fina smaker.

2003 öppnade man en ny fabrik i Estelí, Nicaragua. 2005 hade man nått en produktion om 6 miljoner cigarrer per år och verksamheten ökade snabbt. Under nästkommande fyra år så hade man fördubblat sin produktion och blivit en av de riktigt stora spelarna på marknaden. Man använder egenodlad tobak från Estelí, Condega, Jalapa och Somoto i Nicaragua. Märkets flaggskepp är ”Serie V” som lanserades 2006, Oliva tillverkar även märket ”Nub” som är specialiserat på korta men tjocka cigarrer.

Man har idag även en fabrik i Danlí, Honduras, där man producerar cigarrer i något lägre prisklasser. 2016 förvärvades Oliva av J. Cortes Cigars, men Oliva-familjen är fortfarande involverade i märket. Bland annat inom produktion men också vid framtagandet av nya cigarrer.

Produkter

Handla

Information