Humidorer

Humidoren är inte bara en förvaring för seriösa aficionados, det är också en vacker dekoration i rummet. Humidoren är egentligen en trälåda som har speciella egenskaper för att hålla en jämn och korrekt fuktighetsnivå lämplig för cigarrförvaring. Idag används också "plastidorer" friskt vilket fungerar alldeles utmärkt, det är dock trevligt att ha en riktig humidor att ha delar av sin samling i för att kunna bjuda sina nära och kära på en cigarr med lite stil och finess.

För att dina cigarrer ska hållas vid god vigör och vara redo att rökas när helst andan faller på så är det viktigt att dina små läckerheter förvaras på rätt sätt. En cigarr trivs bäst i 64-72% luftfuktighet och i en temperatur av 16-20 grader. Luftfuktigheten är det mest kritiska och för att säkerställa en bra miljö används oftast en humidor.

Vilken fuktighet en cigarr ska ha beror på hur den är tillverkad, kort sagt kan man säga att shortfiller (oftast billigare maskintillverkade cigarrer som har malen tobak i sig) ska ligga mellan 64-68% och longfiller (dyrare handrullade cigarrer som har hela blad i sig) ska ligga mellan 70-72%.

En humidor är ofta en ask i vilken cigarrerna ligger. Denna ask har också en hygrometer, alltså en luftfuktighetsmätare, samt en svamp eller motsvarana på vilken man häller destillerat vatten. Viktigt är givetvis att humidoren är av god kvalité och håller tätt så att klimatet i humidoren inte blir oregelbundet eller att den inte kan hålla fukten inne. Detta kan i så fall förstöra cigarrerna.

Mycket i vårt sortiment är från tillverkaren Passatore som är bland de främsta i världen på just humidorer och andra cigarrtillbehör. Att köpa en humidor gjord av Passatore är helt enkelt ett säkert kort. En annan stor tillverkare är Adorini som, förutom humidorer, är specialiserade på cigarrtillbehör. Även Adorini är välkända och stora på den internationella marknaden.

Produkter

Handla

Information