Vegas Robaina (Kuba)

Den kubanska cigarrscenen är fylld av namn som varit en del av cigarrhistoria under generationer, Cohiba, H. Upmann, Partagás, Romeo y Julieta och så vidare. Trots detta är det en relativ nykomling som har överraskat många konnässörer på senare tid. Nämligen Vegas Robaina.

Märket startades 1997, men dess historia började för flera generationer sedan med uppkomsten av den första familjen som på allvar började odla tobak på Kuba. 1845 började familjen Robaina att leverera förstklassig tobak för cigarrtillverkning och under 1950-talet ansåg man att den bästa tobaken i världen kom från denna familjs gård. Det var framförallt deras otroligt fina täckblad som gjorde dem till ett ännu kändare namn bland cigarrproducenterna. Det var också under denna period som legenden om Alejandro Robaina tog episka proportioner.

Alejandro Robaina föddes 1919 och växte upp med experter på tobaksodling, med detta som språngbräda tog han tobaksodling till nya höjder då han experimenterade med en uppsjö av tobakssorter i sökandet efter den perfekta mixen mellan jord, väder och frön. Snart kom dock den kubanska revolutionen och Castro förstatligade all tobaksodling. Bland annat ville Castro att alla mindre gårdar skulle ingå i ett enda kollektiv för att enklare kunna kontrollera produktionen och få den mer enhetlig. Robaina ställde sig dock på tvären och försökte övertala Castro att ett visst självstyre behövdes för att på så sätt föra vidare traditionen från generation till generation. Hur man läser av jorden och klimatet samt hur man kultiverar och skördar är saker som dikterar kvalitén på tobaken, inte någon tjänstemans övervakning.

Castro gav med sig och familjen Robaina fick behålla visst självstyre och fortsätta jobba som de alltid har gjort. De kommande åren växte sig berömmelsen och legenden sig ännu starkare. Deras gård fick leverera de bästa täckbladen till bland annat Cohiba (som på denna tid bara var till för Castro själv). Robainas kändisskap gjorde också att han fick rese runt jorden och predika om de kubanska cigarrernas förträfflighet.

1997 skapades alltså märket Vegas Robaina som en hyllning till denna modiga och mycket skickliga tobaksproducent som till och med lyckades sätta sig emot och övertala Castro. Genom idoghet  och hårt arbete lyckades Alejandro, hans son Carlos och barnbarn Hirochi etablera ett märke som, efter en skumpig start, började vinna många aficionados hjärtan och bli ett av de mest populära märkena från Kuba, om än inte det mest kända.

Alejandro Robaina dog 17 April 2010 efter en lång kamp emot cancer. Men inte utan att först se hur märket som bar hans namn rönte stora framgångar världen över. Hans barnbarn Hirochi fortsätter att bära fram familjens namn och har, bland annat skapat ett icke kubanskt märke vid namn ”HR cigars”. Han har också fört in mer moderna metoder att odla tobak till kuba, något som är viktigt om ön ska ha en chans att tillgodose de behov som finns av tobaken.

Varje Vegas Robaina  cigarr är handgjord med finaste tobaken från familjen Robainas hemprovins i Pinar Del Rio och Vuelta Abajo.

Produkter

Handla

Information