Punch (Kuba)

Punch är ett märke som funnits med länge och som i många länder har blivit riktiga storsäljare, bland annat i USA. Märket har en rik historia som dateras tillbaka över 160 år. Märkets ursprung är inte 100 % känt med flera olika ägare och smått dimmiga detaljer, dock vet man att Punch först registrerades som varumärke av en tysk affärsman vid namn Stockmann år 1840.

Märket fick sitt namn efter ett populärt barnprogram som innehåll en docka vid namn Mr. Punch. Idag kan det anses stötande att ett tobaksbolag namnges efter en barnfigur, men förr så hade man en minst sagt mer avslappnad syn på tobak. Märket skapades initialt för den brittiska marknaden och det blev snabbt mycket populärt. Punch blev kända för deras lena och rika smaker, vilket fortfarande är karaktäristiska för märket idag. Punch har bytt ägare vid flertalet tillfällen genom åren, första gången var 1874 och sedan på 1880-talet då Manuel Fernandez tog över. Fernandez namn står fortfarande att finna på både gördel och låda.

När aktiemarknaden krashade 1929 så var det återigen dags för ett ägarbyte, denna gång var det firman ”Fernandez, Palicio Y Cia” som tog över. Tillsammans med Hoyo de Monterrey så blev Punch deras mest framgångsrika märke, framförallt i Storbritannien. De blev bland annat en favorit för Winston Churchill som till och med besökte fabriken i Havanna, Kuba. Men, precis som för de flesta märken från denna tiden, så drabbades märket av en situation som ändrat landskapet för hela cigarrindustrin. Den Kubanska revolutionen gjorde att cigarrindustrin nationalliserades och staten tog över produktion och distribution av alla kubanska tobaksprodukter.

Kort efter revolutionen så flyttade Palicio företaget till Miami i USA för att försöka återskapa varumärket specifikt för den amerikanska marknaden, som vid detta laget hade förbjudit införsel av kubanska produkter genom sitt handelsembargo. Det var i Miami som han träffade cigarrlegenden Frank Llaneza . Llaneza och hans företag Villazon tog över produktionen av Punch och Hoyo de Monterrey och började rulla cigarrerna med tobak från Honduras. Detta är fortfarande hur den amerikanska marknaden försörjs, medan stora delar av resten av världen, däribland Sverige, fortfarande handlar med den kubanska motsvarigheten. Utanför USA så är framförallt Punch Double Corona hett eftertraktad. Kubanska Punch erbjuder idag en liten men naggande god kollektion som vi har tillgång till här i Sverige, i dessa lever arvet från Punch kvar än idag.

Produkter

Handla

Information