Jose L. Piedra (Kuba)

Istället för den klassiska Vuelta Abajo-regionen så tar Jose L. Piedra sin tobak från plantage i Vuelta Arriba-regionen. Märket har också en egen metod för att tillverka short fillers (inlaga av mald tobak) vilket gör att de kan hålla priserna på sina cigarrer lägre än konkurrenterna utan att tumma för mycket på kvalitén. Ska man röka short filler så är Jose L. Piedra än av de bästa då de alltid använt sig av denna teknik och behärskar den därför mycket väl.

Cigarrmärket Jose L. Piedra är en av de mer unika bland de kubanska tillverkarna. Cigarrerna som de tillverkar är uteslutande gjorda av tobaksblad som odlats i den exklusiva Vuelta Arriba regionen, de flesta andra märkena använder blad från Vuelta Abajo. Något annat som de är ensamma om är att göra cigarrer med en unik handgjord teknik för short fillers, det är alltså inte hoptvinnade hela blad som inlaga utan mindre bitar.

Jose L. Piedra startades av två bröder, Vincente och Jose Piedra, under den senare delen av 1880-talet, efter att de emigrerat från Spanien till Kuba. Bröderna bosatte sig nära staden Santa Clara, som ligger i hjärtat av Remedios regionen där tobak har odlats sedan 1500-talet. De utvecklade snart flera storlekar av cigarrer som alla hade en blandning från Vuelta Arriba-regionen. Deras cigarrer blev snabbt mycket populära bland öns cigarrökare.

Efter att cigarrindustrin blev nationaliserad och handelsembargot från USA sattes in under 1960-talet, så sjönk märkets popularitet och lades till och med ner under tidigt 1990-tal. Märket startades igen 1996 med en blandning som sägs vara mycket nära den ursprungliga som bröderna Piedra skapade över 100 år tidigare. Märket blev åter mycket populärt på den inhemska marknaden på Kuba.

Idag klassas Jose L. Piedra som ett globalt märke av Habanos S.A. (som äger alla kubanska cigarrmärken) och säljs således både lokalt och internationellt. Jose L. Piedra är kända för sin starka tobakssmak, enkla förpackning och erbjuder ett svårslaget värde för pengarna. Cigarrerna är bland de absolut billigaste som kommer från Kuba. Samtliga storlekar görs av tobak från Remedios i Vuelta Arriba-regionen med den unika tekniken Tripa Corta Totalmente a Mano. Alltså tas råvaran från samma region som för över 100 år sedan och samma teknik som användes då används än idag.

Generellt säger man att shortfiller betyder att de är maskingjorda då maskiner inte kan göra long fillers. Detta är alltså inte fallet med Jose L. Piedra. Dock gör tekniken att mer av råvaran kan användas vilket speglar sig i priset på deras produkter. Då märket alltid använt short filler så har deras blandning alltid utgått från detta och är alltså speciellt anpassad, därför kommer vi troligen aldrig få se en Jose L. Piedra som long filler.

Produkter

Handla

Information