Por Larranaga (Kuba)

Por Larranaga registrerades 1834 av Ignacio Larranaga, en spansk immigrant som kom till Havana 1825. Larranaga etablerade sin första fabrik på 58 San Miguel Street, inne i staden. Vid slutet av 1800-talet så har Por Larranaga blivit ett välkänt premium-märke som producerade både dyra och billiga cigarrer. 1920 köpte man upp en större fabriksbyggnad och satte upp produktion på Carlos Tercero Street i Havana. Läs mer om märkets histora nedanför produkterna.

1925, efter år av problem med arbetskraft m.m så blev Por Larranaga den första fabriken att producera maskingjorda cigarrer, efter att ha importerat nya rullnings- och inslagsmaksiner från USA. Den nya teknologin kunde använda högkvalitativa kubanska blad och skapa en cigarr med acceptabelt drag för bara 25% av kostnaden för en handrullad. En maskinoperatör kunde bli upplärd på bara två veckor till skillnad från åratal av träning för att kunna rulla en cigarr för hand. Por Larranagas beslut att börja maskintillverka cigarrer skapade stor irritation på ön och arbetare började strejka och bojkotta maskinrullade cigarrer. Till slut tvingades Larranaga att sälja tillbaka maskinerna till tillverkaren i USA.

 

1960 så nationaliserades alla kubanska märken efter revolutionen. Vid tidpunkten för revolutionen så var Por Larranaga den sjätte största producenten av kubanska cigarrer. Fram till 1970 så var märket ett mycket respekterat och populärt premiummärke. Men under 80-talet så föll produktionen dramatiskt på grund av juridiska problem gällande, bland annat, varumärket. Exporten av cigarrer minskades till enbart ett fåtal länder. Under en tid så var märket reducerat till endast maskinrullade cigarrer och cigarrer som endast avslutades för hand. Sedan 2002 är alla Por Larranagas cigarrer rullade för hand, och använder long filler eller short filler från Vuelta Abajo. Märket har börjat sin återhämtning och har börjat få riktigt fina recensioner. Bland annat har deras Petit Coronas fått 91 av 100 från den mest ansedda tidskriften om cigarrer, “Cigar Aficionado”.

 
Produkter

Handla

Information