Quai d'Orsay (Kuba)

Varumärket Quai d’Orsay skapades av Cubatabaco 1973 och var menat för den franska marknaden som då låg under statligt monopol. Cigarrerna har en mildare ton, vilket var önskvärt bland de franska cigarrökarna.

Det råder delade meningar kring varför märket fick sitt namn, vissa hävdar att det helt enkelt har fått sitt namn från den kända Avenyn i Paris. Medan andra menar att den fått sitt namn från franska utrikesministeriet som ligger på samma gata. Sist men inte minst finns teorin om att märket fått sitt namn från att huvudkvarteret för det franska tobaksmonopolet, SEITA, även det låg på nyss nämnda aveny. Vilket av dessa påståendet som är sant är dock inte helt kartlagt.

Quai d’Orsay verkade ligga utanför det statliga kubanska bolaget Habanos S.A under några år och sköttes istället av Cubatabaco och SEITA ihop. Men på senare år har dokument visat att det hela tiden, på ett eller annat sätt, styrts av Habanos S.A som är det kubanska statliga företaget som har rättigheterna att distribuera Kubas cigarrer.

En smått märklig sak gällande märkets cigarrer är deras familj av cigarrer i formatet Corona. Fram till 1980-talet tillverkade de Coronas i två olika täckbladsfärger, ”claro” och ”claro claro”. Men efterfråga på riktigt ljusa täckblad gick ner, inte minst då kunderna insåg att de betalar mer för exakt samma blad men med ljusare färg., så Habanos la ner ”claro claro” och fortsatte endast med den som bara hette ”claro”. Än idag finns cigarren i sortimentet men på lådan står det kort och gott ”Coronas”, men det officiella namnet på produkten är fortfarande ”Coronas Claro”.

Produkter

Handla

Information