Quintero (Kuba)

Cigarrmärket Quintero skapades som Quintero y Hermanos (Quintero och Bröder) när Agustin Quintero och hans fyra bröder år 1924 öppnade en liten cigarrfabrik i staden Cienfuegos på Kuba. Cienfuegos ligger benäget i närheten av Vuelta Arriba i Remedios regionen som är känd för sina tobaksplantage. Quinteros är ett av få Kubanska märken som inte är fött i närheten av den primära odligsregionen vid Vuelta Abajo.

Varumärket Quintero och deras tobaksblandningar blev framgångsrika både på Kuba och utomlands, och bröderna utvecklade snart flera olika storlekar på sina cigarrer. På 40-talet öppnade de en väsentligt större fabrik i Havanna och hade nu börjat använda den fina tobaken från Vuelta Abajo. Varumärket fortsätter att växa och var speciellt framgångsrikt i Spanien.

På 60-talet så nationaliserade Fidel Castro all cigarrindustri och varumärket Quintero förpassades till främst maskinproducerade cigarrer. De flesta storlekar som var handgjorda lades ner och blev ersatta av maskingjorda cigarrer eller cigarrer som endast avslutades för hand. Alla dessa blev då short fillers, d.v.s. innehåll mald tobak snarare än hela blad. Under många år var märket det enda som sålde maskingjorda cigarrer från Kuba till resten av världen.

2002 så lades mycket av den Kubanska produktionen om för att åter göra Kubanska cigarrer till premium-produkter. Alla Quintero blev då handgjorda istället för maskin men behöll sin short filler, som fortfarande görs Cienfuegos-fabriken.

Smakprofilen hos Quintero är lite ovanlig för att komma från Kuba, med toner av örter och en söt eftersmak. Cigarrerna mår bra av några månaders lagring innan de avnjuts. Kroppen brukar ligga runt medium till medium/full. Tobaken är en blandning av Vuelta Abajo, och semi-vuelta zoner i Pino del Rio regionen.

Produkter

Handla

Information