Plasencia (Nicaragua)

Plasencia är världens största producent av cigarrer. Detta är förvånande för många då märket Plasencia inte verkar vara så stort. Detta stämmer, själva märket är inte jättestor då det bara funnits sedan 2017. Dock har Plasencia sedan 1865 producerat cigarrer åt andra tobakshus. Deras eget märke ”Plasencia” har skapats med all den erfarenhet som familjen skaffat sig sedan 1865 och deras cigarrer har snabbt blivit mycket populära och vunnit en uppsjö av utmärkelser samt får alltid höga poäng på officiella provningar.

Plasencia som tillverkare tar sig början år 1865 då Don Eduardo Plasencia lämnade Kanarieöarna i sökandet efter bättre möjligheter. Han hamnade på Kuba och började odla tobak i Vuelta Abajo, idag känd som den region där en av den främsta tobaken i världen odlas. 1898 hade Don Eduardos brorson, Don Sixto, börjat driva alltmer av familjeföretaget och under hans ledning expanderade affärerna och man öppnade den nya gården Corojal. På 1920-talet så expanderade man ytterligare och började exportera och sälja cigarrer till stora företag runt om i världen.

1963 konfiskerade Castros regim alla tobaksplantager (och alla andra företag för den delen) på Kuba. Don Sixto och hans familj flydde till Mexiko med endast de saker de kunde bära. De flyttade sedan vidare till Nicaragua där de fick börja om från början, skaffa sig lite mark och starta upp en ny tobaksodling. Efter några år var det dock dags igen, den politiska situationen i Nicaragua hade blivit ohållbar och Plasencias fält brändes ned under oroligheterna. Familjen begav sig till Honduras för att återigen börja om från början.

1986 började Néstor Plasencia, son till Sixto, att blanda sig i affärerna. Med lyckat resultat, produktionen på Honduras var nu uppe i 1 miljon cigarrer som tillverkades för andra märken. 1990 så flyttade familjen tillbaka till Nicaragua för att återuppliva den jord de en gång fått fly ifrån. De återuppbyggde sin verksamhet samtidigt som de behåll sin fabrik på Honduras och snart var de uppe i en produktion om 33 miljoner cigarrer årligen.

Tio år senare så hade nu Plasencias fabriker förtroendet att tillverka cigarrer åt 30 olika cigarrmärken. 2015 blev Plasencia världens största odlare av tobak med mer än 6000 anställda, 4 fabriker och 8 plantage, med en produktionsvolym om 40 miljoner cigarrer årligen. 2017 var det så, till sist, dags. Plasencia släpper sitt eget cigarrmärke ”Plasencia Cigars”, med långt över 100 års erfarenhet så tog de alla sina bästa lärdomar och skapar idag cigarrer som ligger i absoluta världsklass.

Produkter

Handla

Information