Fuktreglering

Att hålla rätt fuktighetsnivå när man förvarar sina cigarrer är av yttersta vikt då de annars blir helt orökbara. Att tillhandahålla ett korrekt klimat för sina små guldklimpar är en ständig kamp mellan fuktighetsnivå och temperatur men som tur är finns det hjälpmedel som underlättar livet som cigarrägare. Genom dessa hjälpmedel kan man fokusera på njutningen och känna sig trygg med att man kommer ha en god cigarr även imorgon.

När det kommer till att förvara cigarrer så finns det två viktiga saker att tänka på, den ena är fuktighetsnivån och den andra är temperaturen. Av dessa två är det helt klart fuktigheten som är den allra viktigaste, är fuktighetsnivån för hög så brinner inte cigarrerna bra och kan dessutom börja mögla (i kombination med för hög temperatur). Är fuktighetsnivån för låg under längre tid så torkar oljorna i tobaken ut och dina cigarrer blir i princip orökbara. Vilken fuktighetsnivå som är optimal är lite olika från cigarr till cigarr men man bör ligga mellan 60-70%. Förvarar du dina cigarrer svalt, under 20 grader, så kan du med fördel ha lite högre fuktighet. Förvarar du å andra sidan dina cigarrer i rumstemperatur, och kanske får det extra varmt under sommaren, så ska du ligga närmare 60-65% i luftfuktighet för att förhindra att cigarrerna möglar.

Hos Cigarrspecialisten så förvarar vi cigarrerna under kontrollerade former både gällande fuktighetsnivå och temperatur. Men det är inte alltid man har möjlighet att göra det hemma. Oftast räcker det med en bra humidor för att hålla sina pinnar vid god vigör. En humidor är dessutom en fantastiskt fin möbel att ha stående framme. Har man lite tomt i plånboken så går det att bygga sin egen humidor av en plastbehållare med lock som man gör lufttät och lägger in en fuktreglerare samt en hygrometer så att man har koll på fuktighetsnivån. Gällande hygrometer så är oftast en digital bättre än en analog då dessa inte behöver kalibreras utan visar alltid rätt %. De är dock inte lika snygga som en analog, om det är viktigt för dig.

Är man riktigt seriös och/eller har en större humidor så finns det även automatiserade system för att hålla rätt fuktighetsnivå, något dyrare i inköp men å andra sidan kan det kosta mycket mer om ens cigarrsamling torkar ut. Dessa automatiska system är bra om man reser mycket eller av annan anledning är borta längre perioder. Dessa system klarar ofta av att reglera fuktighetsnivån i många månader utan att man behöver fylla på dem.

En viktig sak att tänka på är att aldrig fylla på en fuktare med vanligt kranvatten. Vattnet måste vara destillerat och gärna ha silverjoner i sig, det vill säga vara antibakteriellt. Annars kommer du mycket snart få byta ut din fuktare på grund av alla mineraler och annat som finns i vanligt vatten.

Produkter

Handla

Information