Casa Magna (Dom. Rep.)

Casa Magna är ett cigarrmärke som tillverkas av företaget MATASA. Ett företag med en mycket lång och händelserik historia, fylld med både toppar och tragiska dalar. Mer om märkets historia kan du läsa här nedanför produkterna. Casa Magna är ett prisbelönt märke med cigarrer som har en tydlig kropp med rena smaker och en mjuk karaktär. Man använder endast den mest högkvalitativa tobaken, vilket ligger djupt rotat i märket då MATASA började som tobaksmäklare långt innan de började tillverka cigarrer.

Familjen Quesada har varit involverad i tobaksindustrin under mer än ett sekel. Familjen, som var bagare, anlände till Kuba från Spanien under det sena 1800-talet och började omgående att jobba med tobak. Antero Gonzales och hans bror Constantino startade ett företag som handlade med tobak, som en slags mäklare. I början av 1900-talet så bröt bröderna upp och drev istället vars sitt företag, konkurrensen dem emellan var hård och drev dem till att bli ännu bättre. De båda brödernas företag blev de två största exportörerna i världen av kubansk tobak.

En dotter till Antero gifte sig med en man vid namn Agustin Quesada, som jobbade sig upp i karriären och tillslut tog över tobaksmäklarfirman. De fick sedermera ett barn vid namn Manuel Quesada, som i sin tur är far till Manuel Quesada Jr, som är nuvarande chef för MATASA, som företaget bakom Casa Magna heter.

1929 sökte Quesada familjen efter ny och annorlunda tobak, detta förde dem till Dominikanska Republiken för första gången. De hittade nya arter av tobak som de började experimentera med och sedermera att exportera till främst Europa.

Den kubanska revolutionen 1960 gjorde att famijen inte kunde stanna kvar på ön. Manuel Sr tog famljen, inklusive sin 13-årige sån Manolo, och flyttade till Santiago, Dominikanska Republiken. Han köpte ett gammalt magasin och forstatte sin verksamhet med att mäkla tobak 1961. När Manolo blivit äldre så skickades han till High School i Miami, USA. När han var klar med sin utbildning så återkom han till familjen p Dominikanska Republiken, där ett av hans jobb blev att provröka tobaken för att kunna ge en bättre beskrivning av dess smaker till potentiella kunder. Detta ledde till att han blev intresserad av konsten att skapa en blend för cigarrer och att bli cigarrtillverkare. Manolo blev nära vän med mindre kund till familjens företag, Juan Sosa, som jobbade som cigarrtillverkare i Miami. Efter ett tag slog sig Sosas företag ihop med Quesadas mäklarfirma då det var brist på torcedores (cigarrullare) i Miami samt att skattetrycket gjort det allt svårare att få verksamheten att gå runt i Miami.

I samband med sammanslagningen så skapades ett nytt företag vid namn Manufactura de Tabacos S.A., förkortas MATASA. Företaget startade sin lilla produktion med 100 dollar, en stol och en telefon. I början hade de tre torcedores men det tog inte lång tid innan de hade anställt 35 st och redan första året var de uppe i en produktion om 20 000 cigarrer. Expansionen fortsatte och flera andra märken ville att de skulle producera deras cigarrer, hela 80-talet präglades av en stark tillväxt.

Under 90-talet så kom cigarrboomen och affärerna blomstrade ytterligare. Den stora efterfrågan gjorde att det blev brist på bra tobak och andra produkter som behövs för cigarrtillverkning, vilket gjorde att priserna gick upp kraftigt. MATASA lyckades dock hålla nere sina kostnader och kunde fortfarande har konkurrenskraftiga priser på sina produkter. Antalet fabriker på Dominikanska Republiken gick från ett dussin till över 120 stycken under 90-talet. Boomen tog dock till sist slut och många av de nyöppnade fabrikerna lades ned, MATASA stod dock kvar starka tack vare sin kostnadsmedvetenhet och sin väldiversifierade produktflora. 1998 dör Manuel Sr, Manolos pappa, som hela tiden lett företagets mäklardel. När mäklardelen i princip försvann över en natt så blev läget allt dystrare för MATASA, men Manolo gjorde en rejäl omstöpning av företagets styre och tillsatte ny kompetens som skulle framtidssäkra verksamheten. Några år senare, 2002 så inträffade nästa katastrof. Hela ledningen, förutom Manolo dog i en flygkrasch och lämnade honom åter ensam att styra företaget. Men återigen spottade sig Manolo i nävarna och fortsatte att jobba på för att hålla igång företaget. Idag jobbar han tillsammans med sina två döttrar Patricia och Raquel, samt hans brorsdotter Esther och brorson Hostos. Nu jobbar över 300 personer i företaget och de producerar mer än 15 miljoner cigarrer per år.

Produkter

Handla

Information