Cigarrer till nyår - Hitta din nyårscigarr

NyårscigarrVilken cigarr ska du köpa till nyår? En fråga som många ställer sig när denna stora dag börjar närma sig. Vi ska i denna artikel försöka utröna vad som är värt att tänka på när det kommer till nyårscigarren.

För att ta reda på vad som kan tänkas vara en bra nyårscigarr och att allt fortlöper smidigt så behöver man ställa sig följande frågor:

  • Var ska jag köpa våra cigarrer?
  • Är de som ska avnjuta cigarrerna vana cigarrökare eller är de nybörjare?
  • Är de vana vid nikotin eller finns det risk att de är väldigt känsliga?
  • I vilket tillstånd kommer rökarna att vara när cigarrerna åker fram?
  • Vilken budget finns?
  • Var ska cigarrerna rökas?
  • Har vi alla tillbehör som behövs?
  • Hur ska vi förvara cigarrerna fram till nyårsafton?

Var ska jag köpa nyårscigarren?

Vi brukar säga att ”99% av alla som rökt en cigarr har aldrig rökt en cigarr”. Med detta menar vi att många har rökt en ”cigarr” men den har köpts hos den lokala handlaren eller macken. Köper man en cigarr på ett ställe som inte är specialister så finns det risk att de är döda. Detta betyder att alla oljor i tobaken är borta och med dem också smakerna. Det är bara en torr pinne av löv och kommer smaka därefter. Vi vill inte baktala andra handlare då det givetvis finns de som vet vad de håller på med också. Det bästa är att fråga och titta på deras humidor och se om fuktighetsnivån är korrekt (någonstans mellan 65-75% får anses ok). Notera att cigarrer i tub också måste förvaras i en humidor. Tuben är endast till för att skydda cigarren mot yttre åverkan, den är inte lufttät och cigarren torkar därför ut även i en tub om den inte ligger i rätt miljö. Riktiga tobakonister som verkligen är experter finns det tyvärr få av i Sverige. Stockholm, Malmö och Göteborg har bra butiker och det finns även ett fåtal andra städer som även de har någon specialist. Därför är det bra att det finns cigarrer att köpa även på nätet, från riktiga specialister så som hos oss här på cigarrspecialisten.se :).

Vilka är det som ska röka cigarrerna?

Är det nybörjare eller vana cigarrökare som ska avnjuta de inköpta cigarrerna? Detta bör påverka ditt val av cigarrer. Är alla vana rökare så kan man i stort sett köpa vilken cigarr som helst. Kanske satsa på en mer ovanlig cigarr som kan bli en "snackis". Men är det ovana rökare så bör man ta med vissa aspekter i beräkningarna. För nybörjare så är det generellt bra om cigarren inte är för kraftfull i varken smak eller nikotinhalt. Det säkraste kortet är att köpa en cigarr av mindre format. Detta då nybörjare ofta blir ”mätta” fortare än en van rökare, den kortare röktiden gör också att man inte hinner få i sig så mycket nikotin. Använd gärna vår cigarrguide och sök på mindre format så som Slim Panetelas, Short Panetelas, Petit Coronas och Coronas. Dessa format är generellt lite mindre och har en rimlig röktid. Passa även på att, i cigarrguiden, kryssa i rutan ”ja” för ”bra nybörjarcigarr” så får du fram de cigarrer som vi särskild rekommenderar till nybörjare baserat på nikotinhalt och smakupplevelse.

Notera också att nybörjare inte kommer kunna tillgodose smakerna på samma sätt som en van rökare. Det tar tid att träna upp sin förmåga att känna smaker och har man inte gjort detta så blir differensen mellan olika cigarrer liten. Med tanke på detta så kanske man inte ska gå på och köpa de dyraste cigarrerna då personerna ändå inte kommer kunna uppskatta dem fullt ut.

I vilket tillstånd kommer ni att vara?

Kort sagt, kommer ni vara berusade så köp billigare cigarrer. Ni kommer ändå inte kunna uppfatta alla smaker då alkoholen har bedövat hela er smakperception (smak genom både tunga, textur och näsa) från att ta upp den fulla upplevelsen. Kasta inte pärlor åt svin, om ni ursäktar uttrycket ;). Kort sagt, en cigarr avnjuts bäst i nyktert tillstånd.

Budget

Som med så mycket annat så får man oftast vad man betalar för inom cigarrens värld. Samtidigt är det som så att smak är högst subjektivt, tycker du att en 20-kronorscigarr är det bästa du har rökt, ja då är det den bästa cigarren för dig. Det är inget fel med det utan du kan snarare skratta dig lycklig över att gilla en så pass billig cigarr. Gällande nyårscigarrer så bör priset sättas med hänsyn till om utövarna är nybörjare eller proffs samt under vilka omständigheter cigarrerna ska intas. Är ni vana cigarrökare och kommer sitta i en lugn miljö utan för stort alkoholintag så kan ni lägga mer pengar per cigarr än om ni alla är nybörjare som ska stå ute i -20 grader med vars en flaska skumpa innanför västen. Men till syvende och sist så är det givetvis er plånbok som måste avgöra, har du det gott ställt så varför inte lyxa till det med en Cohiba. Är det lite tommare i plånboken efter all julhandel så fungerar exempelvis en Kubansk short filler som Jose L. Piedra alldeles utmärkt.

Var ska cigarrerna rökas?

Kanske inte det första man tänker på men ack så viktigt. Ska ni stå ute i kylan så kanske ni inte vill röka en cigarr som tar tre timmar. Satsa istället på ett mindre format som tar runt 30-40 minuter att röka. Även om ni inte vill stå ute så länge så blir det i alla fall mindre att slänga. Fundera då också på hur mycket pengar ni verkligen ska lägga på varje pinne. Om ni istället ska avnjuta cigarrerna inomhus eller på en inglasad altan eller liknande så kan ni med gott samvete köpa en lite större pjäs och lägga lite mer pengar på dem. Här kan ni i lugn och ro sitta ner, samtala och njuta av den berättelse som cigarren har att erbjuda.

Har ni allt ni behöver för att röka cigarrerna?

Ett vanligt misstag bland de som inte är så vana cigarrökare är att bara köpa cigarrerna men glömma bort att de måste snoppas och tändas också. Detta slutar ofta i panikåtgärder så som att klippa cigarrerna med sax eller att försöka snoppa dem med en kniv. Båda sätten borgar för att du delvis kommer förstöra cigarren och hela upplevelsen. Snoppning och tändning har större effekt än vad man kan tro, delvis kan smakerna förändras/förstöras men framförallt så kan hela upplevelsen ta stryk då cigarren kan börja glöda snett och man får lägga lika mycket tid på att korrigera cigarren som att faktiskt avnjuta de fina smakerna. Köp därför en snoppare för en 20-lapp, det är väl värt.

Tänk också på att inte tända cigarrerna med vanliga tändstickor, dessa kommer ge smak åt cigarrerna vilket inte är önskvärt. Använd en vanlig gaständare eller köp tändstickor som är avsedda för cigarrer. För mer information om hur du tänder och snoppar en cigarr så titta gärna in på vår blogg där vi går igenom hur detta görs på bästa sätt.

Hur ska cigarrerna förvaras?

Cigarrer är ganska känsliga små gynnare, de trivs bäst där det är ganska fuktigt och svalt. Det viktigaste att hålla koll på är fuktigheten och den bör ligga någonstans mellan 65-75% relativ luftfuktighet, ju varmare de förvaras desto lägre bör fuktigheten vara. Om man vill vara ute i god tid innan nyår (vilket rekommenderas) så kan man köpa en så kallad humidorpåse i vilken man lägger cigarrerna. Denna påse håller sedan en optimal fuktighetsnivå i upp till tre månader. Med en sådan påse så behöver du inte bekymra dig om att ha en humidor eller på något annat sätt förvara dina cigarrer innan nyårsafton. Väljer man istället att chansa och beställa i sista stund så levererar de flesta näthandlare (även vi) cigarrerna i lufttäta påsar där cigarrerna lätt klarar några dagar utan att bli torra.

Tips på cigarrer till nyår

Smaken är, som bekant, som baken så att ge tips på cigarrer är nästan omöjligt. Men baserat på denna artikel och vår erfarenhet så kommer nedan några tips på bra cigarrer. Hänsyn har tagits till cigarrernas karaktär, röktid och pris.

H. Upmann Half Corona – Oerhört populär för sitt lilla format med stora smaker. En riktigt trevlig bekantskap som verkar passa alla. Typiska kubanska smaker av gräs och hör tillsammans med en fin och charmig sötma. Finns även som 5-pack i fin plåtask vilket gör presentationen trevlig.

Jose L. Piedra Cremas – En billig pinne för dryga 20-lappen. Detta är en short filler, vilket betyder att den har mald tobak i sig istället för hela blad. Smakerna är dock riktigt fina och det märks att det är kubansk kvalitetstobak som använts.

Aging Room Paco – Den minsta cigarren från märket Aging Room. En underbar sötma och rika krämiga smaker. Ett av våra favoritmärken här hos Cigarrspecialisten.

Hoyo de Monterrey Hoyo du Prince – Lätt och smarrig cigarr med en krämig karaktär av bland annat kaffe som dessutom generellt är låg på nikotin.

Alonso Menendez No. 50 – En smal men lång cigarr som känns riktigt elegant och blivit populär bland både kvinnor och män. Gillar du choklad kan detta vara något för dig då den rika brasilianska tobaken tenderar att leverera en hel del kakao och sötma.

Ta nu hand om er och ha ett riktigt härligt nyår!

/Daniel med vänner

Produkter

Handla

Information