Att tända en cigarr

Hur tänder man en cigarr?

hur man tander en cigarrDet första man bör tänka på är vilken ände man ska tända den lilla rackaren. Här pratar man om ”huvud” och ”fot” där huvudet är den del man drar in röken ifrån. Två bra sätt att identifiera huvudet på är att det är den ände som gördeln sitter närmast samt att huvudet oftast är slutet med täckblad.

Gällande gördeln, eller ringen, som ofta finns runt cigarren och visar tillverkarens emblem eller liknande så återkommer ständigt frågan kring huruvida man ska ta bort den eller ej. Här finns inget rätt eller fel utan det handlar om fall till fall. Behöver man inte ta bort den så ska man låta bli då man alltid riskerar att skada cigarren då gördeln kan sitta fast med lite lim mot täckbladen. Man ska dock inte röka gördeln så om man planerar att röka förbi den så bör den plockas bort, gör dock detta varsamt.

Efter att du snoppat cigarren så är det dags att tända den. Viktigt att tänka på är att flamman inte ska komma från något som cigarren kan ta smak ifrån. En bensintändare är tillexempel bland det sämsta du kan använda. Tändstickor funkar fint men vänta till dess att allt svavel brunnit bort innan du börjar tända cigarren. Undvik dock tändstickor gjorda i papper. Gaständare är också ok att använda. Det bästa sättet är kanske att första tända på en bit cederträ för att sedan tända cigarren med denna.

Lågan ska inte ligga för nära utan endast toppen av lågan ska vara nära cigarren, detta är särskilt viktigt vid användande av gaständare då lågan från dessa är varmare än den hos stickor. Är lågan för nära cigarren så kan detta bränna sönder tobaken. Tändstickor eller cederträ brinner med lägre temperatur så med dessa minimerar man risken att bränna sönder tobaken.

Håll cigarren i en 45 graders lutning vid lågans spets, inte för nära lågan utan låt värmen göra jobbet. Rotera sedan cigarren i en konstant, och ganska långsam, hastighet för att fördela glöden jämt. När du fått fjutt på cigarren så blås på den glödande änden för att se att du fått en jämn glöd över hela ytan. Om inte så får du korrigera detta genom att fortsätta. En del personer håller upp lågan framför cigarren och drar in några gånger så att lågan träffar cigarren för att få en extra fjutt på glöden. När du har en jämn fin glöd så är det bara till att luta sig tillbaka och njuta.

Med detta så vill jag önska dig en förträfflig stund tillsammans med din nytända cigarr.

/Daniel

Produkter

Handla

Information