Hur snoppar man en cigarr?

Hur man snoppar en cigarr

hur man snoppar en cigarrDet finns cigarrer som är öppna i båda ändar, eller som är snurrade i båda ändar. Det absolut vanligaste är dock att en ände är öppen och den andra är stängd, alltså har en huva runt sig. Denna huva är gjord av täckblad och klistrat med antingen speciellt tobakslim eller med en mix av mjöl och vatten.

För att kunna röka cigarren på rätt sätt så måste man öppna upp den stängda änden, som alltså är den som du ska dra in röken från. Att klippa upp eller öppna cigarren kallas för att man ”snoppar” den. Om man inte snoppar änden på rätt sätt så kommer resultatet bli att cigarren inte kommer glöda jämt samt att du kan få mycket tobaksbitar i munnen. I värsta fall kan hela det yttre bladet (täckbladet) rullas upp, vilket i princip förstör hela cigarren. Tänk på att alltid röka en cigarr från rätt håll, detta då flera tillverkare blandar tobaken i omgångar längs cigarren för att användaren ska få en variation av smaker. Om du då röker cigarren från fel håll så gå önskad upplevelse förlorad.

Det finns generellt tre olika typer av cigarrsnoppare:

  • Guillotine – Rakt snitt
  • Borr (Punch cut) – hål
  • V-cut – V-snitt

För en guillotine så är det viktigt att snittet görs på rätt ställe. Snittet ska inte vara för långt in, där cigarren blir rak men inte heller för långt ut så att hålet blir för litet. Snittet ska alltså ligga ungefär i mitten av huvan, alltså den konvexa delen längst ut på cigarren som ska snoppas. Om man tittar noga så finns det en sömm som går runt cigarrens huvud, det är denna som håller fast täckbladet (det yttersta bladet på cigarren) så att det inte rullas upp. Man ska aldrig snoppa nedanför denna sömm, utan den ska alltid vara kvar så att den kan hålla fast täckbladet. Detta gör att hålet blir lagom stort samtidigt som det som är kvar av huvan håller tobaken i cigarren på plats. Klipper du för långt in så finns risk att du dels får för bra drag i cigarren och att röken då blir för varm samt att du får mycket tobak i munnen när du drar in. Men det finns även risk att täckbladet rullas upp. Snoppar du för långt ut får du, som tidigare nämnts, för dåligt drag i cigarren med ojämn glöd och smak som följd.

Har du en borr eller en snoppare med V-snitt så behöver man inte vara lika nogrann då dessa automatiskt lämnar en del av huvan oberörd. Dock är snopparen med rakt snitt överlägset vanligast då den ger bäst kontroll på snittet och passar för alla cigarrer. Det är exempelvis omöjligt att använda en borr eller V-snitt på en piramides.

Lycka till med ditt snoppande!

/Daniel

Produkter

Handla

Information