Kunskapsbanken - En sida om cigarrkunskap

I kunskapsbanken så länkar vi till de blogginlägg vi skrivit och som tagit upp ett ämne inom cigarrkunskap. Nedan kommer ni bland annat hitta information om hur man snoppar en cigarr, hur man tänder en cigarr, hur man kategoriserar cigarrer och mycket mycket mer. En jättebra sida att favoritmarkera om du vill ha denna information lättillgänglig helt enkelt. Längre ned på sidan hittar du också en ordbok där du, i bokstavsordning, kan leta fram det där konstiga ordet du precis stött på. Så länge det handlar om cigarrer givetvis... För att snabbt hitta det du söker så är ett tips att trycka Ctrl+F (PC) eller Cmd+F (Mac) och söka på sidan efter det ord du letar efter.

Cigarrens smaker

Cigarrens olika beståndsdelar

Hur man snoppar en cigarr

Hur man tänder en cigarr

Lagring av cigarrer

Vad du bör tänka på när du ska köpa cigarr

Hur man undviker tobaksbaggar

Cigarrer och halsbloss

Ordbok

Aficionado - Kommer från spanskan och betyder ungefär "en person som gillar, uppskattar och har kunskap om en viss aktivitet eller område". Inom cigarrvärlden har man tagit ordet till sig och egentligen kan man säga att alla som är intresserade av cigarrer kan kallas aficionados.

Drag - En cigarrs drag är känslan när man suger in röken. Draget ska inte vara för trögt men inte heller för lätt, det ska vara lagom helt enkelt. Ett för trögt drag förtar lite av upplevelsen av att röka en cigarr, man ska inte behöva kämpa. Dessutom riskerar man att en cigarr med trögt drag börjar glöda snett vilket ofta förändrar smakupplevelsen till det sämre. Med en cigarr med för lätt drag är det lätt hänt att man drar in för snabbt vilket hettar upp tobaken för mycket och förstör oljor och smakämnen. Du får helt enkelt in för mycket luft och cigarren hettas upp så pass att smakupplevelsen försämras. Ett trögt drag kan ofta, i alla fall delvis, åtgärdas genom att man känner efter var längs cigarren det känns lite hårt och sedan rullar cigarren mellan tumme och pekfinger med ett lätt tryck. Man kan då massera bort lite av den "propp" som finns där. Har du för lätt drag så tänk på att dra in långsamt och kontrollerat så brukar det gå bra.

Facon - Med facon menar man cigarrens form, ordet uttalas "fassång". Med form menas huruvida cigarren är en torpedo eller en corona, exempelvis. Notera att facon alltså primärt inte berör själva storleken/måtten på cigarren utan själva formen.

Gördel - Även kallat "ring" är den ring som sitter runt de flesta cigarrer och ofta pryds av cigarrtillverkarens namn och/eller logotyp. Gördeln bör ej tas bort då detta kan skada cigarren, man ska givetvis inte heller röka upp den utan om du börjar närma dig gördeln men har mycket kvar av cigarren så försök då att försiktigt pilla bort den. Ofta sitter dock gördeln så pass långt bak på cigarren att det ändå är dags att lägga ner cigarren och låta den få dö med värdighet.

Inlaga - Inlagan är det innersta skitet på en cigarr och består av antingen hela ihopknycklade blad (long fillers) eller mald tobak (short fillers). Vanligtvis är det 3-5 blad som används i inlagan och ofta är det olika blad med skiftande karaktär för att skapa rätt blend (blandning).

Komposition - Hur cigarren är komponerad, precis som ett fint musikstycke så är också en cigarr noggrant komponerad för att få fram precis det smaker som cigarrmakaren har tänkt. Kompositionen handlar om vilken blandning av tobaksblad man använder i inlagan och hur många, vidare vilken typ av blad man använder för omblad och täckblad. Kompositionen kan också handla om var man lägger vissa blad i  inlagan, många cigarrer genomgår stora smakskillnader undertiden man röker dem och detta har då ofta att göra med vilka blad som ligger var.

Konstruktion - Kvalitén på cigarren från ett tillverkningsperspektiv. Konstruktionen handlar om hur fint rullad en cigarr är, om den är för hård blir draget trögt och är den för löst rullad blir draget för lätt och man riskerar att hetta upp tobaken för mycket. Konstruktion handlar också om hur vacker cigarren är, att den har ett fint täckblad utan skönhetsfläckar och skador.

Kropp - En cigarrs kropp är rökens känsla i munnen, man pratar ibland om rökens "vikt". Ofta hör man att det refereras till starka cigarrer som att de har en full kropp och att en mild cigarr skulle ha en lätt kropp, detta stämmer dock inte riktigt då kroppen egentligen inte har med styrkan att göra. För att beskriva en cigarrs kropp används ofta ord som silkeslen, krämig och sammetslen, detta är alltså rökens känsla i munnen även kallat dess kropp. En silkeslen rök är mycket lätt och dansar runt i munnen, en krämig rök är tyngre och tjockare med en rundare karaktär. Medan en sammetslen rök är riktigt tung men samtidigt behaglig och för med sig mycket smaker som sitter kvar länge. Det är alltså detta som är en cigarrs kropp. Kroppen brukar delas in i light, medium/light, medium, medium/full och slutligen full.

Lineas - Betyder "linjer" och syftar till ett cigarrmärkes olika linjer, eller familjer om man så vill. Ett märke har ofta flera olika familjer av cigarrer och dessa delas alltså in i lineas. Ett enkelt exempel är Montecristo som exempelvis, bland annat, har linjerna nummer 1, nummer 2, nummer 3 och så vidare.

Long Filler - Inlagan (den innersta delen av cigarren) kan vara antingen hela blad eller mald tobak. Med long filler menas att inlagan är av hela blad som tvinnats ihop och skapat cigarrens innersta del. Long fillers anses generellt vara bättre kvalité och finns på nästan alla cigarrmärken inom premiumskiktet.

Omblad - Ombladet är det mittersta skiktet på en cigarr och har som syfte att hålla ihop inlagan. Ombladet ger givetvis också smak åt cigarren. Detta blad är ofta finare än inlagan men inte så vackert att det platsar som täckblad.

Puro – All tobak i en cigarr kommer från samma land

Ringstorlek/gördelstorlek – Anges i 64:e delar av en inch och anger diametern på cigarren. En inch är 2,54 centimeter vilket betyder att en 64:e del av en inch är 0,396875 millimeter. En Robusto har en ringstorlek på 50, detta betyder alltså att diametern på en Robustocigarr är ungefär 2 cm (1,984375 cm för att vara exakt). Det blir lite mattematik men kort sagt kan man säga att ju högra ringlstorlek desto större omkrets har cigarren. Hos cigarrspecialsten.se föredrar vi att säga "ringstorlek" då vi helt enkelt tycker det är lättare att säga och skriva.

Short Filler - Short fillers kallas de cigarrer där inlagan består av mald tobak istället för hela blad (som hos Long Fillers). Short fillers anses generellt vara av lägre kvalité då man kan använda alla bitar av bladen och därför ibland använder det som blir över från long filler produktionen. Det är även short fillers man använder vid maskingjorda cigarrer, av produktionstekniska skäl. Short fillers kan ha en blandning av flera olika tobaksblad i sig och, precis som long fillers, så har alla cigarrmärken och modeller sin unika blandning (blend). Short fillers är kända för att ha lite trögare drag då de ofta blir mer kompakta. Det positiva med short fillers är att man ändå får en riktigt bra cigarr men till ett oftast mycket lägre pris.

Snoppa - De flesta cigarrer behöver man snoppa innan man röker dem. Att snoppa en cigarr betyder att man knipsar av en liten bit av den ände på cigarren som är försluten. Detta görs med ett specielt verktyg som finns i lite olika varianter. Du hitter mer information om snoppning här.

Styrka - Med styrka menar man egentligen två olika saker gällande en cigarr. Den ena är styrkan i smakerna, smakstyrkan kan vara allt från mycket subtil och lätt till att vara riktigt kraftfull så att man nästan blir överväldigad. Styrka kan också vara ett mått för en cigarrs nikotinhalt, där en riktigt stark cigarr kan ge illamående för den som är ovan eller röker sällan medan andra är ute efter just den lilla extra kicken. Nikotinstyrkan har dels med hur länge cigarren har varit lagrad med även vilka blad som använts från tobaksplantan. Blad som växer högt upp, närmast ljuset, har ofta en högre nikotinhalt än de lägre växande bladen. Även efterbehandlingen av tobaksbladen spelar roll, då de ofta förlorar i nikotinstyrka om de exempelvis förfermenteras (ofta får de då mer styrka i smakerna istället).

Torcedore - Cigarrmakare, den som sitter i fabriken och tillverkar/rullar cigarrerna.

Tubos - En cigarr som levereras i en tub kallas för tubos. Tuben har inget annat syfte än att skydda cigarren från yttre våld. En tub håller alltså inte fuktighetsnivån, utan precis som "nakna" cigarrer måste en tubos ligga i humidor för att inte förstöras. Du kan läs mer om tubos i vårt blogginlägg om cigarrer i tub.

Täckblad - Täckbladet är det finaste bladet som skapar det yttersta skiktet på cigarren. Det är alltså täckbladet som man tittar på när man tar upp en cigarr. Dessa blad är granskade för hand och har bedömts som fina nog att få användas som täckblad. Det är endast en försvinnande liten del av alla de blad som skördas som får bli täckblad. Detta blad ger också cigarren karaktär och smak, åsikterna går dock isär gällande hur mycket det påverkar. Täckbladets färg beskrivs som allt från Candela/Dubbel Claro (mycket ljust) till Oscuro/Dubbel Maduro (nästan svart).

Vegas Finas de Primera - Tobaksplantage som anses vara mycket bra odlingsområden av Kubanska Tobaksinstitutet.

Vitola – Unik beskrivning av en cigarr gällande storlek och mått. På senare tid har man även börjat inkludera en cigarrs form i detta begrepp, även om det strikt talat egentligen endast är storleken som egentligen avses. Två olika cigarrer med samma vitola har alltså samma storlek och form.

Vuelta Abajo - Ett distrikt i provinsen Pinar del Rio på Kuba. Många anser att världens bästa tobak odlas här.

Produkter

Handla

Information