Att röka cigarr - För nybörjare

Cigarrer för nybörjare

I denna artikel ska jag försöka att lotsa dig som är nybörjare inom cigarrernas värld, vad är egentligen en bra cigarr för en nybörjare? Frågan är lätt att ställa men svår att besvara, allas smak är olika och det finns därför inget rätt eller fel svar. Det finns dock vissa saker som man bör tänka på inför sitt första cigarrköp och dessa kommer vi nu gå igenom nedan. Den krassa sanningen är dock att en riktig cigarrkännare blir man inte över en natt, man måste prova väldigt många cigarrer innan man riktigt för en idé för vad som passar en själv bäst. En inte helt oangenäm resa dock, så det är bara till att gratulera dig som fått upp ögonen för cigarrernas förlovade land. Nu kör vi!

 

Pris

Låt oss säga det med en gång, din första cigarr kommer inte att bli din bästa. Du vet inte riktigt vad du gillar, du kanske är osäker på hur man snoppar, tänder och röker cigarren. Du kanske inte förvarar den på rätt sätt. Ja, det finns helt enkelt mycket som kan gå lite snett första gången. Man har inte heller utvecklat sin palett och sin förmåga att känna alla smaker. Av dessa anledningar så känns det lite bortkastat att köpa en cigarr för 400 kronor det första man gör. Det gör snarare att man kanske blir förbannad över att man lagt så mycket pengar på något som inte blev så bra, med följd att man ger upp med cigarrökandet innan man ens har börjat.

Jag skulle säga att en bra prisbild för en nybörjarcigarr ligger runt 70 till 90 kronor. Då får du en riktigt bra handgjord cigarr som kommer göra denna hobby rättvisa, samtidigt som att det inte kommer vara allt för dyrt om du inte skulle tycka om den och kanske vill prova någon annan istället.

Kropp

Detta handlar inte om vilken kropp du har utan om cigarrens kropp, det vill säga dess smakupplevelse. En kraftfull kropp har tydliga smaker och ofta med mycket dynamik, vilket betyder att smaker kommer och går under rökningen. Kroppen går från light (mycket lätta/tunna smaker) till full (kraftfulla och ofta komplexa smaker). Notera att kropp inte har med cigarrens nikotinhalt att göra.

Vilken kropp som är bäst för just dig är helt individuellt men ska jag försöka guida på något sätt så skulle jag säga att om du har rökt cigaretter innan, tycker om rökig whisky och andra starka smaker, så ska du kolla på cigarrer i den övre skalan runt medium/full. Det motsatta gäller om du vet med dig att du är känslig för starka smaker, då du istället ska titta på en light/medium. Är du osäker så välj en cigarr som ligger runt medium så har du i alla fall en bra utgångspunkt. Många förespråkar att man som nybörjare ska börja med en cigarr som är mycket lätt (light) men jag tycker ändå att man först ska prova en cigarr som har lite mer tydliga smaker. Så mitt tips är att i alla fall gå ett snäpp upp till medium/light. Jag skulle vilja vända på det och säga att det är de riktigt erfarna som riktigt kan avnjuta en lätt kropp då de har mer upptränat smaksinne och då bättre kan upptäcka de milda smakerna.

Inköp

Jag ska försöka svara på denna fråga utan att trampa på för många tår… Köp din cigarr hos någon som är specialiserad. Det kan vara hos oss (givetvis) eller hos någon av våra duktiga kolleger (eller konkurrenter om man hellre vill kalla dem det) i branschen. Det är tyvärr mycket vanligt att den lokala tobakshandeln inte har så bra koll på varken hur cigarrer ska förvaras eller vilka cigarrer som är bra och dåliga. Jag har för vana att gå in i tobaksbutiker när jag är i nya städer och tyvärr möts jag oftast av helt döda cigarrer i en humidor vars hygrometer står på 40 % eller liknande. De har helt enkelt inte kunskapen eller intresset utan satsar mer på cigaretter, godis och odds/trav. Med detta sagt så finns det givetvis undantag, så dra inte alla över en kam. Det viktiga är att du gör din lilla forskning innan kring huruvida säljaren har koll på sina cigarrer eller ej.

Att tänka på inför köpet:

  • Våga fråga, exempelvis vilken datumstämpel cigarrerna har. Det är inte alls säkert att säljaren kan svara på detta då lådan kanske är slängd. Men du märker troligen på säljarens reaktion om hen vet vad denne pratar om. Produktionsmånad och år är viktigt för många och en bra cigarr bör ofta vara lagrad i 3 år eller mer för att ge bästa smak. Om säljaren svarar naturligt och direkt på frågan (även om det bara är ”nej tyvärr”) så har troligen denne koll. Om denne istället ser ut som ett frågetecken och inte verkar förstå vad du pratar om så bör varningsklockor ringa.
  • Inspektera humidoren, den ska givetvis hålla rätt fuktighetsnivå i relation till temperatur. Är det över 20+ grader bör den visa runt 65 % är det kallare bör den visa runt 70 %. Men bara den visar över 60 % så får säljaren i alla fall godkänt. Titta också så att humidoren ser ren och fräsch ut, detta skvallrar om hur väl säljaren tar hand om cigarrernas lilla hus.
  • Kläm och känn, viktigt här är att det inte är på säljaren du ska klämma och känna utan på cigarrerna. Ta det försiktigt och kläm lite lätt på cigarren för att se så att den inte är snustorr och knastrar eller för svampig och överfuktad. Du ska känna ett lätt ”schwung”, vilket är svårt att beskriva i ord men en svampighet som är fast utan att cigarren knastrar.
  • Tänk på att cigarrer i tub (såkallade tubos) INTE är lufttäta. De kräver samma förvaring som ”nakna” cigarrer och ska alltså ligga i en korrekt fuktad humidor. Säger säljaren något annat så vänd på klacken direkt.

Köper du på nätet så är många av tipsen ovan inte tillämpliga, titta då runt på sidan istället och bilda dig en uppfattning. Skicka ett mail med frågor och bedöm utifrån svaren hur du tror att säljaren sköter sina cigarrer. Samtidigt vill jag påstå att de som är specialiserade på att sälja cigarrer på nätet oftast har mycket bra koll på sitt sortiment och sin förvaring. Vi på cigarrspecialisten.se, och många av våra kolleger inom e-handel med cigarrer, jobbar specifikt med bara cigarrer dagligen och för att göra detta krävs ett brinnande intresse och passion. Det tror jag är den bästa garantin för att du ska få en produkt som har tagits om hand på bästa sätt. För att hjälpa dig så gott vi kan så har vi på cigarrspecialisten.se de mest utförliga produktbeskrivningarna i branschen.

När det är dags att prova cigarr för första gången

Nu har du inhandlat din cigarr och det är dags för det bästa av allt, att röka den. Det första du ska tänka på är att ha god tid på dig, det sista du vill göra är att stressa dig igenom denna njutningsfulla stund. När du köpt dina cigarrer så är det också viktigt att förvara dem på rätt sätt, detta ska du egentligen ha tänkt på redan innan köpet. Har du inte tänkt att alltid ha ett litet lager av cigarrer hemma så kanske en humidor är en lite onödig investering. Vårt tips är då att istället köpa en humidorpåse, denna håller rätt fuktighetsnivå i upp till tre månader.

Som nybörjare kan det vara svårt att hitta alla smaker, det är något man måste träna upp och som kommer med tiden. Läs gärna på om cigarren innan du röker den, på så vis vet du lite mer kring vilka smaker du ska leta efter.

Tänk också på att snoppa och tända din cigarr på rätt sätt, mer om detta hittar du i våra andra blogginlägg nedan.

Hur du tänder en cigarr

Hur du snoppar en cigarr

Halsbloss eller ej?

Rök på rätt sätt

Produkter

Handla

Information