Cigarrer och halsbloss

Drar man halsbloss på cigarrer?

cigarrer och halsblossDet finns många tankar, regler, förhållningssätt och etiketter för hur man bäst ska bedriva den ädla konsten att röka en cigarr. En av de absolut viktigaste är huruvida man ska inhalera röken eller inte, såkallat halsbloss. Med att inhalera menar vi att dra ner röken i lungorna, alltså som man gör med cigaretter. För att göra en lång historia kort så kan vi direkt konstatera att; det gör man inte. Man bör inte inhalera cigarrök, röken ska istället få dansa runt i munnen och frigöra sina smakämnen. Vad man däremot kan göra är att blåsa ut lite av röken genom näsan (retrohalera) för att upptäcka nya smaker. Ofta upptäcker man då en pepprigare och skarp smak men kan också hitta nya aromer som annars hade varit svåra att upptäcka. Detta kan vara lite ovant för den nykläckta aficionadon men man kan prova lite varsamt till en början. Notera att man inte behöver/bör blåsa ut all rök genom näsan utan det handlar om att skicka en liten del av röken den vägen när man blåser ut. Träning ger färdighet och ganska snabbt kommer man underfull med vilken mix som passar bäst för ens eget tycke och smak.

Det är alltså inte rekommenderat att dra halsbloss med cigarrer, det är ej heller nödvändigt för att tillfullo avnjuta alla dess aromer. Glöm aldrig att Cigarrer är till för njutning, att stressa ner och uppleva härliga smaker. Om du känner obehag så är du på fel spår, korrigera ditt sätt att röka så att det passar just dig.

Vinner man något på att ta halsbloss?

Nej, att röken går ner i lungorna ger dig inga nya smakupplevelser, det enda som händer är att du kan uppleva obehag och det är dessutom inte speciellt nyttigt för dig. Halsbloss är ofta något som rökare av cigaretter tar med sig av gammal vana och det bästa är om man som cigarettrökare kan motstå frestelsen att dra halsbloss när man röker cigarr.

Varför drar man då halsbloss på cigaretter?

Anledningen till att cigarettrök är så enkel att inhalera beror på att de innehåller ett flertal tillsatta kemikalier för att, bland annat, sänka temperaturen på röken och därmed underlätta att dra halsbloss utan för mycket obehag. Cigarrer i premium-segmentet innehåller inte några tillsatser utan är endast ren tobak, de är också generellt större och producerar mera rök. Även milda cigarrer tenderar därför att producera rök som är varmare, tjockare och därmed mer obehaglig att dra ner i lungorna. Nybörjare ska definitivt inte försöka att dra halsbloss på en cigarr.

Får jag i mig något nikotin när jag röker cigarr?

Man får i sig nikotin när man röker cigarrer, hur mycket beror helt enkelt på vilken nikotinstyrka som cigarren har. Vissa märken tenderar att ha starkare cigarrer än andra och det skiljer sig också markant bland ett märkes olika serier. Röken hos en cigarr är mer basisk än hos cigaretter och detta ph-värde gör att nikotinet kan tas upp genom slemhinnorna i munnen och svalg. Röken behöver därför inte ner i lungorna för att kunna tas upp av kroppen, vilket är fallet hos cigarettrök som har ett lägre ph-värde (surare).

Är cigarrer mindre farliga än cigaretter?

Detta är ett ämne som ständigt debatteras, du får fortfarande i dig nikotin som ju är ett kraftigt gift i grund och botten. Så det är i alla fall inte nyttigt att röka cigarr. Dock tenderar man att röka cigarr mindre ofta än cigaretter. De mest hängivna av cigarrökare tar kanske ett par tre stycken under en vecka och många röker kanske bara någon per månad. Cigaretter tenderar man dock att röka på regelbunden basis dagligen vilket skapar fler skadliga effekter i kroppen. Då man, som sagt, inte heller behöver dra ner cigarrök i lungorna så får man också anta att de skadliga effekterna är mindre även här. Precis som med andra njutningsmedel så som vin, öl, whisky, choklad och kaffe så är det måttlighet som är bästa vägen att gå. Att avnjuta en cigarr eller två någon gång i månaden bör för de flesta inte skapa några radikala hälsoeffekter. Med detta sagt så vill vi dock återigen understryka att cigarrökning inte är nyttigt för dig och i grund och botten utgör en hälsorisk.

Produkter

Handla

Information