Cigarrer i tub

Cigarrer i tub

Vissa cigarrer kommer i tuber, så kallade ”Tubos”. Ofta kan man välja mellan att köpa cigarren med eller utan tub och i andra fall finns cigarren endast som tubos. En tubos är så gott som alltid dyrare än en ”naken” cigarr av det uppenbara skälet att tuben kostar att tillverka. Man får alltså mindre cigarr för pengarna när man köper cigarr i tub. Men vad är egentligen tanken med cigarrer i tub och behöver man inte förvara dem i humidor?

Varför cigarrer i tub?

Låt oss göra en sak klar redan från början, en tubos måste förvaras i humidor för att inte förstöras. Tuben är endast till för att skydda cigarren från yttre våld och är således inte lufttät. Däremot kan en cigarr i tub klara sig längre utan att torka ut, men vi pratar inte månader utan snarare någon extra dag.

Utöver att vara ett skydd så är även tubos populära att ge bort som present, de ser helt enkelt mer exklusiva ut. Ett exempel på extremt snygg tubos är Cohiba Piramides Extra Tubos som är något av det vackraste man kan ge bort (nåja…) plus att de smakar himmelskt givetvis.

Förvaring av cigarrer i tub

Precis som med vilka cigarrer som helst så ska en tubos förvaras i humidor och under samma förhållanden som andra cigarrer. Även om de ligger i sin tub så kommer de att normaliseras till klimatet i humidoren och därmed åldras fint. Dock kan det gå långsammare att lagra en cigarr i tub och många väljer därför att plocka ur cigarren och lagra den ”naken” i humidoren. En bra idé är dock att spara tuben då den kan vara bra att ha om man ska iväg på galej och vill ta med sig en cigarr. Andra väljer att skruva av locket innan man lägger den i humidorren för att låta luften cirkulera lite bättre i tuben. Cigarrer i tub har en tendens att oftare ha lite vitmögel på sig, detta beror på att den ligger i sin lilla tub och därför har ett litet microklimat som mögel generellt trivs bra i. Vitmögel är nästan alltid ofarligt och är bara till att borsta bort.

Cigarrer i cellofan

Precis samma förhållningssätt som man har till cigarrer i tub bör man ha till cigarrer i cellofan. Dessa andas och är alltså lika dåliga på att bevara fukt och lika bra på att harmonisera med klimatet i humidoren. Precis som tuben så är cellofanets uppgift att skydda cigarren från att ta skada, och alltså inte att bevara dess färskhet.

Produkter

Handla

Information