Tobaksbaggar

Cigarrbaggen

Tobaksbaggen, bör man frysa sina cigarrerDet finns i huvudsak tre olika faror att vara uppmärksam på för att ens samling av cigarrer ska hållas vid god vigör. De tre hoten är uttorkning, mögel samt tobaksbaggar. I denna artikel ska vi titta lite närmare på just tobaksbaggen även kallad cigarrbagge, eller ”Lasioderma serricorne” som den egentligen heter.

Vad är en tobaksbagge?

Baggen är egentligen en sorts trägnagare och har biologiska liknelser med brödbaggen. Baggen lever främst i subtropiska klimat eftersom den frodas i värme. Baggen lägger inga ägg om temperaturen är under 21 grader celcius och under 18 grader så blir baggen orörlig.

Baggarna gillar att vara i vegetariska varor och trots att det är en trägnagare så har den även fattat tycke för andra växter, som exempelvis tobaksplantan. Nikotin användes förr som insektbekämpningsmedel med just tobaksbaggen har utvecklat en motståndskraft mot detta gift vilket gör att den trivs fint i våra åtråvärda cigarrer.

Vad görs för att förhindra tobaksbaggar?

Från industrins sida så försöker man givetvis bekämpa dessa baggar. Det vanligaste är att frysa cigarrerna efter tillverkningen, vid -12 grader så dör baggarna direkt. Frysningen sker oftast direkt ute hos tillverkaren. Hos leverantörerna runt om i världen så är det vanligare att man gasar cigarrerna vilket är en extra säkerhetsåtgärd för att inga baggar eller larver ska finnas kvar. Detta är speciellt vanligt om cigarrerna importerats från en mindre tillverkare som kanske inte alltid har möjlighet till frysning.

Bör jag frysa mina cigarrer?

Detta är en svår fråga som debatteras flitigt. Det finns inget rätt eller fel utan det är mer en fråga om hur man själv förvarar sina cigarrer samt var ifrån man köper dem. Köper man dem från handlare som tar in dem via Habanos (företaget/leverantören som äger alla Kubanska märken) så är risken minimal att man ska få besök av de små rackarna. Köper man på någon utländsk sida där man inte riktigt vet var de köpt in cigarrerna ifrån så kan det vara en bra idé att frysa dem, lika så om man själv varit iväg och importerat privat.

Personligen så fryser jag sällan cigarrer, dels för att jag är noga med och har god insyn i vart ifrån de levererats men också då man inte bör frysa dem i onödan på grund av de risker som det medför. Riskerna med att frysa cigarrer är att de dels kan ta smak av frysen, men det kan också bildas iskristaller som förstör bladen. Det kan också skapas spänningar i under nedfrysning och tining som gör att bladen kan spricka. Tänk dig en god köttbit som du lagar till färsk mot en som du tar ut ur frysen och lagar till, vilken blir godast?

Ibland är det dock bäst att frysa dem som sagt, och då är det viktigt att göra det på rätt sätt. Jag brukar börja med att lägga cigarrerna i dubbla påsar och sedan lägga in dem i kylen så att de sakta får gå ner i temperatur under 24 timmar. Jag lägger sedan in dem i frysen, gärna med tidningspapper lindat runt för extra säkerhet och långsam kylning. Hur länge de ska ligga i frysen beror på temperaturen. Nedan tabell kan fungera som en fingervisning:

  • +5 c = ~12 dagar
  • 0 c = 9 dagar
  • -5 c = 4 dagar
  • -12 c = 24 timmar
  • -15 c = mindre än 24 timmar

Ser jag ett uppenbart problem med de cigarrer jag ska frysa så tar jag alltid i lite extra gällande tiden i frysen. När jag tar ut cigarrerna igen så låter jag dem ligga i kylen under 24 timmar, fortfarande i påsar med tidningspapper runt. Efter detta får de vila ytterligare 24 timmar i rumstemperatur (fortfarande i påse) så att de får en chans att stabilisera sig efter den oömma behandlingen innan det är dags att flytta in i humidoren igen.

Tips istället för att frysa cigarrerna

I min personliga samling så fryser jag som sagt nästan aldrig cigarrer, dock har jag inte alla ägg i samma korg (eller alla cigarrer i samma humidor om man så vill). Jag har en humidor som fungerar som ”karantän”, det vill säga nyanlända garrar får ligga i denna någon/några månader innan de flyttas till sina permanenta hem. På så vis finns ingen risk att de överför baggar/ägg till min samling. Jag tittar givetvis till dem med jämna mellanrum och om jag hittar något som verkar suspekt då agerar jag. På så vis slipper jag att frysa allt, med de risker det innebär.

Det finns, som sagt, många olika åsikter om baggar och frysning och jag har valt att dela med mig av mina erfarenheter. De är inte mer rätt eller fel än någon annans och det gäller att hitta ett sätt som passar för en själv. För mig så har lyckligtvis inte baggar varit något problem i alla fall.

Rök väl!

/Daniel

Produkter

Handla

Information