Röka cigarr - Vanligaste nybörjarmisstagen

vanliga misstag när man röker cigarrVi är alla nybörjare någon gång och då kan det vara trevligt att få lite guidning så att man vet att man inte är helt ute och cyklar. I denna artikel har jag försökt sammanställa de vanligaste misstagen man gör som nybörjare inom cigarrens underbara värld. Som vanligt är ju allt subjektivt men jag tror de är hyfsat generella tips i alla fall. Saknar du något som borde vara med? Var då en riktig sockertopp och skicka ett meddelande till oss så kanske vi kan lägga till det i denna lilla guide. Hoppas de ska komma till nytta!

Vilken cigarr ska jag köpa?

Många nybörjare funderar mycket på vilka cigarrer de ska börja med, sanningen är dock den att det egentligen är omöjligt att svara på. Detta då en nybörjare inte har arbetat upp sin förmåga att känna smaker (sin palett) ännu. Den cigarr du börjar med kommer med stor sannolikhet smaka väldigt annorlunda om du provar samma modell igen om ett år. Man kan dock hävda att vissa cigarrer passar mindre eller mer bra i början, cigarrer med full kropp och/eller kraftig styrka (nikotin) kanske inte optimalt att börja med. Men annars är det bara till att köra på och prova sig fram. Ett tips är att inte börja med cigarrer som kostar flera hundra, utan börja på de lite lägre nivåerna då du ändå inte kommer kunna ta till dig all härlighet i början. Är du osäker så prata med en duktig tobakonist så kan han eller hon försöka guida dig framåt.

Använd gärna vår cigarrguide för att enklare gallra ut vad som kan passa just dig.

Tålamod (att hitta rätt, att bygga upp palett)

Tålamod är ett ord som hela tiden dyker upp inom cigarrens värld. Du ska ha tålamod i att låta din förmåga att känna smaker utvecklas, tålamod när du tänder din cigarr, tålamod när du röker din cigarr och tålamod i att hitta de cigarrer du gillar bäst.

Rök långsamt

Vi är redan tillbaka på ordet “tålamod”. En cigarr skall rökas med värdighet och långsamt. Röker du cigarren för snabbt så blir den för varm och smakerna förstörs. Vilken hastighet som är bäst beror på cigarrens format, men någonstans mellan 1-3 puffar per minut är vanligt.

Köp från rätt handlare/specialister

Jag brukar säga att 99% av alla som har rökt cigarr har aldrig rökt cigarr. Med detta något kryptiska uttalande så menar jag att de flesta som säger sig ha rökt en cigarr syftar till nyårscigarren som dels är köpt i den lokala matbutiken eller macken samt rökts efter att man fått en del alkohol i sig. Detta betyder att ens smaksinne varit kraftigt försämrat och att cigarren högst troligt redan varit död, utan någon som helst smak. Fundera själv på hur cigarrer ligger förvarade i din lokala butik, och tänk på att tubos (cigarrer i tub) inte skyddar cigarrer mot uttorkning utan endast yttre åverkan. Köp istället din cigarr hos en specialist där du vet att cigarrerna förvaras rätt och som har kontroll på leveranskedjan. Hos oss på Cigarrspecialisten så förvaras exempelvis cigarrerna i humidorrum som håller en specifik fuktighet och temperatur som är optimal för lagring. Rummen är vattenkylda, detta för att en vanlig AC jobbar genom att hela tiden suga ut luft och ersätta med ny. Väggarna och hyllor är även målade med speciell färg som inte ger någon smak åt cigarrerna samt klarar av fuktigheten. Hela leveranskedjan från, exempelvis, Kuba är kontrollerad och sättet vi jobbar med cigarrerna är kontrollerat och godkänt av Habanos (företaget som äger alla kubanska märken).

Vilka smaker ska jag känna?

Det viktigaste att tänka på här är att allas palett är olika. De smaker du känner tydligast kanske inte är de smaker som din kompis känner tydligast. Detta kan bero på flera olika saker, exempelvis kanske ni har olika lång erfarenhet av att röka cigarr. Men det största orsaken är hur ni har levt era liv. Någon kanske är uppvuxen på en bondgård och gillar stark mat medan en annan har vuxit upp inne i stan och gillar suchi. Beroende på vilka vanor du har haft genom livet så påverkas också vilka smaker du lättast plockar upp. Med detta sagt så finns vissa huvudsakliga smaker som i princip alltid går att plocka upp i en cigarr. Vilka dessa smaker är olika från cigarr till cigarr. Däremot kan känslan och texturen plockas upp ganska snabbt, exempelvis om en cigarr är krämig eller ej. Även nivån av sötma brukar kunna plockas upp ganska tidigt då det egentligen inte är en smak i sig. Kontentan är att bli inte missmodig eller osäker om du och en kompis har olika uppfattning om en cigarr. Speciellt inte i början av er “cigarr-karriär”.

Du kan läsa mer om att träna upp sin palett här.

Cigarr och dryck

Cigarrer passar mycket bra ihop med ett flertal drycker, så som whisky, rom, cherry m.m. Det är dock en god idé att avnjuta cigarren ensam i början så att man lär upp sin palett. När du känner att du tydligt kan känna olika smaker i olika cigarrer så kan man så sakta börja experimentera med att passa ihop cigarrer med olika drycker. Även när man är erfaren så är det viktigt att även röka cigarr utan dryck för att inte tappa sin “nakna” palett så att säga.

Lugn och ro

Rök helst aldrig en cigarr om du inte har tid och lugnt omkring dig. En cigarr kräver din uppmärksamhet om du fullt ut ska kunna njuta av den. Det går givetvis att njuta av en cigarr även om man är på språng eller ute och går med hunden exempelvis, men då kanske det är bättre med en lite mindre och billigare cigarr. Att avnjuta en 600-kronors cigarr när man är ute och rastar hunden är kanske inte optimalt...

Cigarrer är hantverk

Du kan inte förvänta dig att två cigarrer uppför sig likadant, även om det är samma fabrikat och modell. En cigarr är ett hantverk och utöver själva rullningen så påverkar varje individuellt blad i cigarren hur den uppför sig. Detta betyder att både glöd och drag kan vara olika från gång till gång. Det är också därför som noteringar om konstruktionen är en del av en cigarrprovning. Man pratar dock om att vissa märken och modeller är på ett visst sätt, men detta grundar sig på en makronivå, dvs att en viss cigarr generellt har ett trögt eller löst drag. Ofta är detta sett över 100-tals provningar av olika människor runt om i världen.

Det ser coolt ut med en cigarr i munnen

Ja, det kanke det gör. Men Clint Eastwood gjorde faktiskt fel i alla sina Western-filmer. En cigarr ska bara vara i munnen när man drar in alla smaker, resten av tiden trivs den bäst mellan dina fingrar eller i askkoppen. Att ha cigarren i munnen en längre tid gör att den blir blöt, vilket inte är speciellt aptitligt och även kan påverka konstruktion och smak.

Jag röker bara “Visst cigarrmärke”, de är bäst.

Cigarrer handlar om njutning och om att experimentera. Du får inte ut lika mycket av denna hobby om du bara håller dig till ett märke och/eller modell. Våga prova nya cigarrer kontinuerligt, annars vet du inte vad du går miste om. Att prova nytt hjälper dig även att utveckla din palett vidare. Det är inget fel i att ha sina favoriter, tvärt om är det härligt att ha några cigarrer som man vet att man alltid kan återkomma till. Men det betyder inte att man ska stanna där, cigarrvärlden är full av fantastiska smaker som bara väntar på att bli utforskade.

Halsbloss

Kort sagt, ta aldrig halsbloss. Det finns inga undantag. En cigarr blir aldrig bättre av halsbloss.

Retrohalera

Lär dig retrohalera, det vill säga låt lite av röken (ca 20%) gå ut genom näsan när du blåser ut röken. Du ska alltså långsamt låta röken gå ut men att en liten del av den sipprar ut genom näsan. Det kräver lite träning men kommer ge dig en mycket tydligare smakupplevelse, vissa smaker är mycket svåra att upptäcka om man inte retrohalerar.

Plocka inte bort gördeln

Det första många nybörjare gör är att de plockar bort gördeln. Gör inte det, dels är den vacker att titta på men du riskerar också att skada cigarrens täckblad om du plockar bort gördeln. Detta kan i sin tur påverka konstruktionen och därmed smakupplevelsen. Plocka istället bort gördeln när du börjar närma dig den och känner att du vill fortsätta en bit till. Om en skada skulle uppkomma då så har du iaf fått i dig det mesta av cigarren och glödlinjen ligger också närmare själva skadan och kan sluka den snabbare. Värmen från glöden som ligger nära gördeln mjukar också upp limmet och gör att gördeln lossnar enklare.

Tycker att snoppa bara är ett roligt ord

Ja, det är ett roligt ord. Men att snoppa är mer än så, görs det på fel sätt kan cigarren bli i det närmaste orökbar. Snittet ska sitta i mitten av huvan, några millimeter innan sömmen. Varför är då detta så viktigt? Jo, klipper du för långt ut så riskerar du att få ett dåligt drag och därmed dålig glöd och därmed dålig smakförmedling. Klipper du för nära, eller förbi, sömmen så kan du få tobak i munnen eller att täckbladet rullar upp sig. Om det sistnämnda inträffar så är det oftast bara till att slänga cigarren. Så snoppningen är viktigt att bemästra, lyckligtvis är det inte så svårt bara man vet hur man ska göra.

Du kan läsa mer om hur man snoppar en cigarr här.

Röker på fastande mage

Kortsagt, rök inte på fastande mage. Alla cigarrer blir bättre om du inte är hungrig samt du är inte lika känslig för nikotinet om du har mat i magen.

Cigarren ska inte brinna

Att tända cigarren på rätt sätt är något som man så tidigt som möjligt bör bemästra. För vissa är detta en ritual som tar flera minuter, då cigarren ska rostas tills den självantänder. Medan andra kör på lite snabbare metoder. Gemensamt är dock att du vill ha en jämn glöd över hela foten samt att cigarren inte ska bli för varm och/eller sotig. Detta förstör smakerna under de första puffarna, vilket är onödigt. Håll cigarren i en 45 graders lutning och rotera den långsamt mellan fingrarna samtidigt som lågan värmer upp foten utan att vara i direkt kontakt med cigarren. När det börjar ryka och glöda så kan du blåsa på foten för att se om glöden är jämn, är den inte det så fortsätt att tända tills du fått en jämn glöd.

Kasta inte pärlor åt svin

Jag vill inte vara oförskämt och påstå att du är ett svin, jag menar bara att du som nybörjare inte ska börja med cigarrer som kostar flera hundra kronor. Träna istället upp dig på billigare cigarrer, du kommer ändå inte kunna tillgodogöra dig alla fina smaker i början. Istället för pris så prova att röka cigarrer från olika länder, olika format och olika täckblad. Detta kommer träna upp din palett mycket bättre än om du går efter prisklass. När du känner att du börjar kunna känna de olika smakerna så kan du börja växla upp till de lite finare pinnarna.

Anteckna

Börja att föra anteckningar över alla cigarrer du röker. Du kommer ha mycket nytta och roligt med dessa i framtiden. Dels kan du följa din egen utveckling, genom vilka smaker du känner från gång till gång på samma cigarr. Men det är också kul att föra sin egen cigarrbok och kan vara bra för att komma ihåg vilka cigarrer du gillade lite extra.

Fastna inte i smakhjulet

Det finns mer eller mindre allmängilitiga smakhjul som nämner vilka smaker som kan finnas i en cigarr. Dessa är jättebra för att på något sätt försöka skapa en standard för smaker, vilket är bra i exempelvis recensioner och cigarrprovningar. Jag tycker dock att du ska ta dem med en nya salt, de är bra att känna till och att lära sig vilka smaker som avses men för daglit bruk och tal så är de inte nödvändiga. Personligen tycker jag halva nöjet med att röka en cigarr tillsammans med en kompis är att försöka förklara alla smaker. Ofta använder vi förklaringar som ligger närmare vår vardag, som exempelvis “gammal utombordare”, “som att öppna sommarstugan efter vintern” eller “smakar som om jag tappat en chokladbit i min dubbla espresso”. Kort sagt, beskriv smakerna utefter vad du först kommer att tänka på, hur konstigt det än är. Det blir mycket roligare helt enkelt, när du kommit in i det så kan du börja fundera över till vilken smak i smakhjulet som den kan tillhöra.

Starta upp din humidor

Det är lätt hänt att man bara slänger ner sina garrar i sin nyköpta humidor. Men vänta lite med det, det är viktigt att göra humidoren redo för sina nya hyresgäster. Ställ in en skål med vatten några dagar så att du mättar humidoren innan du lägger i några cigarrer.

Du kan läsa mer om detaljerna kring att starta upp sin humidor här.

Mina cigarrer är mögliga

Har du gröna fläckar så är det högst troligt inte mögel utan bara "green patches" som uppstår när allt klorofyll inte lämnar bladet vid torkning. Har du vitt "fluff" på cigarren så är det vitmögel, detta går att borsta bort och är vanligt förekommande. Ser du tydliga spår på täckbladet efter att du borstat bort vitmöglet så bör du dock kassera cigarren, annars är det fritt fram att avnjuta.

Du kan läsa mer om möger på cigarrer här.

Produkter

Handla

Information