Utveckla din palett - Från rök till himmelrike

Cigarrens smaker och din palettAtt röka cigarr handlar om livsnjutande, avkoppling och härliga smaker. Det sistnämnda kan till en början dock verka lite överskattat. Som nybörjare smakar en cigarr mest tobaksrök, men allt eftersom man röker fler och fler så utvecklas också paletten och sakta men säkert introduceras man till cigarrsmakernas förlovade land.

 

Men vi tar det från början, vad är en palett? I detta fall är paletten just din unika förmåga att känna smak. Din palett är helt enkelt det bibliotek av smaker som dina smak- och doftorgan känner igen och kan ta upp. Precis som med så mycket annat så måste paletten tränas upp för att kunna registrera alla de smaker som finns i en god cigarr.

 

För att förtydliga träningen av paletten så kan vi ta ett exempel med choklad. Det finns vit choklad, mjölkchoklad, mörk choklad och så vidare. För de allra flesta är det inga problem att kunna urskilja viken choklad som är vilken. Detta beror på att du tränat din palett att känna skillnad på de olika chokladsorterna. Till och med kexchoklad så som Cloetta (originalet), Sport Lunch och KitKat kan de flesta känna skillnad på och har en klar favorit. Detta trots att alla tre består av i princip samma sak, det är bara små nyanser som skiljer. Det samma gäller för Coca Cola, Pepsi och Cuba Cola, samma men med små distinkta skillnader som de flesta personer lärt sig att snappa upp.

 

Träna upp dig på cigarrens smaker

Så hur tränar man då upp sig palett? Den enklaste svaret är helt enkelt att man övar, övar och övar. Men det finns några riktlinjer att förhålla sig till:

 

  • Undvik smaksatta cigarrer när du ska utveckla din palett, de tillsatta smakerna tenderar att ta över mycket av de naturliga aromer som finns i tobaken. Att röka smaksatta cigarrer när man försöker lära upp sin palett är som att dricka glögg för att lära sig mer om vin.
  • Rök cigarren långsamt, det är ingen cigarett som ska ge dig en fix av nikotin. Låt röken rulla runt i munnen så att du hinner smaka av. På de normalstora cigarrerna kan man ligga på runt 1-3 puff per minut, ju större cigarr desto längre tid kan det gå emellan. Du ska även dra in röken långsamt, känns röken varm så drar du in för fort. Om man drar in för fort så döljs subtila smaker av värmen.
  • Dra ut lite grand ur näsan, då får du en helt ny dimension av smakerna. Ta ett djupt andetag, dra in rök från cigarren, låt röken rulla runt i munnen och blås sedan sakta ut 80% röken genom munnen. Resterande 20% ska gå ut genom näsan tillsammans med resten av luften. Detta skapar då en fin blandning som träffar alla de smak- och doftsensorer som sitter i näsan. Är man ovan så börja med en mild cigarr och prova att endast dra ut ytterst lite rök genom näsan för att sedan gradvis öka.
  • Tänk på vad du dricker. Till en början är det bra att endast dricka kolsyrat vatten, detta är det bästa för att nollställa paletten utan att ge några bismaker. När du avancerat lite så kan du prova med andra drycker, tänk dock på att kraften i smakerna hos drycken måste matcha den i cigarren, att dricka öl till cigarr är sällan en bra idé då de flesta cigarrer kommer köra över ölets smaker (undantag finns).
  • De cigarrer du ratar i början kan komma att bli dina favoriter när du har utvecklat din palett, så var inte rädd att återkomma till dem som du provat tidigare och då inte tyckte om. Det kan också ha varit omständigheterna som gjorde att du inte gillade cigarren den första gången. Kanske något du ätit eller druckit eller att du varit stressad. Cigarrer är ju också ett hantverk vilket betyder att det trots allt finns mindre bra exemplar.
  • Prova samma cigarr men i olika storlekar för att lära dig mer om hur storleken påverkar smakerna.
  • Prova att ”tugga röken”, behåll röken i munnen och börja tugga precis som om du haft mat i den. Detta gör att röken rullar runt och att lite kommer upp mot näsan vilken frigör de mer subtila smakerna.
  • Läs recensioner och försök att hitta de smaker som nämns. Det är inte säkert att du hittar dem då allas paletter är lite olika, men som nybörjare kan de ge lite guidning i vad du bör leta efter.
  • Tänd och snoppa cigarren på rätt sätt, annars förtar du lite av upplevelsen. Du kan läsa mer om hur man snoppar en cigarr här samt om hur man tänder en cigarr här.
  • Tålamod, tålamod, tålamod.

Hoppas att du har fått mer kött på benen och känner dig taggad inför uppgiften att lära känna din egen palett och alla de smaker som cigarrer har att erbjuda. Men skynda långsamt, tänk på att cigarrer, precis som de flesta andra njutningsämnen, inte är bra för hälsan i för stora doser.

Produkter

Handla

Information