Gör din nya humidor redo för cigarrerna

ny humidor skötselAtt röka och samla på cigarrer är givetvis en materialsport... Man ska inte bara ha några fina snoppare och tändare, utan även en humidor som är värdig de pinnar man ämnar att förvara i den. Premiumcigarrer ska givetvis inte bo ute på gatan utan förtjänar en fin svit, din humidor. Att köpa en humidor är enkelt, det är bara till att välja en man gillar och sedan är det i princip klart. Men vad inte alla tänker på är att man bör göra humidoren redo för cigarrerna innan man lägger i sina dyrgripar i den. Exakt hur denna process går till finns det lite olika uppfattningar om, även om alla går ut på samma sak. Det vill säga att få humidoren till att hålla en jämn och korrekt fuktighetsnivå.

Nedan har jag skrivit ihop en lista över de saker jag brukar försöka tänka på när en ny humidor har förts in i familjen. Rätt eller fel, men så brukar jag göra och det har i alla fall fungerat bra för mig.

Ett vanligt tips, som ibland medföljer humidoren, är att man ska badda insidan av humidoren med vatten. Mitt tips är att INTE göra detta. Risken finns att man använder för mycket vatten och att fibrerna i trät reser sig. Har man otur kan även trät svälla eller spricka vilket medför att humidoren inte längre kan hålla tätt. Det är onödigt att ta denna risk så därför avråder jag generellt från att göra detta. Har man brottom och ändå vill badda humidoren så tänk på att använda en ren trasa och destillerat vatten eller vatten med silverjoner (humidorvätska).

Att starta upp en humidor handlar egentligen om en enda sak, att se till att trät i humidoren blir mättat med fukt. Om man inte gör detta så kommer det ta en evighet för fuktaren att komma upp i rätt fuktighetsnivå då trät kommer ta all fukt vilket ger en för torr miljö i humidoren. Det första du ska göra är att ställa i en kopp/fat med destillerat vatten i humidoren. Denna ska sedan stå där i allt från någon vecka upp till månader beroende på hur stor humidor du har. Men de vanligaste humidorerna, för c:a 50 cigarrer, kräver någonstans 3-4 veckor. Det är dock ingen fara att låta den fuktas in längre än så. Under denna infuktningstid så ska den vanliga fuktaren inte vara i humidoren. Detta då den kan börja ta fukt från vattnet (i alla fall en tid tills den blir mättad). Det är inte hela världen om fuktaren är kvar i humidoren, men det kommer inte göra någon större nytta.

Kontrollera fuktighetsnivån någon gång i veckan för att se hur arbetet fortskrider. Om du efter de gågna veckorna har en jämn nivå på minst 65-70% så är det dags att plocka ut koppen/fatet med destillerat vatten och istället lägga i cigarrerna och fuktaren. Notera att efter du lagt i dina cigarrer så kommer troligen fuktighetsnivån sjunka, detta då cigarrerna drar åt sig mycket fukt samt att fuktaren nu måste ta över fuktstyrningen. Så det kan behövas någon vecka innan du är tillbaka på rätt nivå igen.

Beroende på vilken typ av fuktare som du har till humidoren så behöver dessa prepareras lite olika. Det finns både aktiva och passiva fuktare, där aktiva kan reglera fuktighetsnivån både upp och ner, exempel på detta är ”beads”. De passiva kan endast ge ifrån sig fukt. Se till att fuktaren är påfylld men den behöver inte vara helt mättad. Har du en aktiv fuktare kan du fylla på med destillerat vatten eller humidorvätska. Har du en passiv fuktare bör denna få en skvätt propylenglycol, detta gör att den inte ger ifrån sig för mycket fukt. När fuktaren är påfylld så fyll en kopp med vatten och ställ även den i humidoren. Om du använder Boveda-påsar så är dessa helt underhållsfria och är bara till att slänga ner i humidoren.

Innan vi går in djupare på hygrometrar så vill vill lägga in en brasklapp om att vanliga konsument-hygrometrar sällan visar exakt rätt. Det kan snarare skilja en hel del. Så stirra dig inte blind på hygrometern utan använd den som ett riktmärke kring om det går upp eller ner och hur trenden ser ut. Det bästa är att klämma och känna på cigarrerna, har de rätt svikt utan att knastra när man klämmer lite lätt vid cigarrens fot (där man tänder) så är de bra. Om de känns som gummi längs hela kroppen så kan de vara överfuktade. Glöm inte bort att kalibrera hygrometern så att du jobbar med rätt data. Annars kan du få problem. Kalibreringen sker genom antingen ”salt-testet”, eller ännu bättre, säkrare och enklare genom att använda en Boveda-påse. Salt-testet går ut på att du lägger c:a en tesked med salt i en kapsyl eller annan liten behållare och fuktar med några droppar vatten (saltet ska inte lösas upp). Du lägger sedan det fuktiga saltet och hygrometern i en transparent och lufttät behållare, ju mindre desto bättre. Låt detta stå i minst 6 timmar (gärna längre) och läs sedan av hygrometern utan att öppna behållaren. Hygrometern skall då visa 75%. Visar den något annat så är detta differensen som är fel, om exempelvis visar 70% så ska du vrida fram hygrometern till 75%. Om du har en hygrometer som inte kan ställas om/kalibreras så kan du istället notera felmarginalen så att du vet vad du ska räkna bort eller lägga till när du läser av den i framtiden. Digitala hygrometrar kan generellt inte kalibreras i den bemärkelsen att man ändrar på hur den mäter, dock bör man genföra salttestet för att se hur pass "fel" den visar så att man kan ta hänsyn till det när man läser av den. Om du använder Boveda-påse för kalibrering så ska helt enkelt hygrometern visa den % som står på Bovedan.

Så, för att sammanfatta:

  1. Ställ in en kopp eller fat (ju mer yta detso bättre) med destillerat vatten i humidoren och stäng locket. Låt stå i c:a 3-4 veckor för en normalstor humdidor (c:a 50 cigarrer). Men tänk på att det kan ta ännu längre tid ibland. Vi har varit med om humidorer som tar ett par månader att starta upp och efter det fungerar prima.
  2. Kalibrera hygrometern
  3. När humidoren har hållt en konstant nivå mellan minst 65-70% (oftast runt 80%) under några veckor så är den redo för dina godbitar att ta plats. Nu lägger du också in din fuktare som nu tar över ansvaret för fuktstyrningen. Koppen/Fatet med vatten plockas nu ut.
  4. Fortsätt övervaka efter att du lagt in dina cigarrer, tänkt på att nivån kan sjunka ganska mycket under en tid då cigarrerna drar åt sig mycket fukt. Mät under några veckor för att se om fuktigheten återhämtar sig. Tänk på att fuktaren troligen behöver fyllas på ganska ofta i början.
  5. Skulle det visa sig att humidoren efter några veckor inte vill gå upp och cigarrerna känns torra, plocka ur dem och börja med steg 2 igen.
  6. Tålamod, tålamod, tålamod. En humidor kan ta lång tid på sig att starta upp. Även olika fuktare kan behöva en tid innan de riktigt startar igång.
  7. Lita inte blint på hygrometern, använd den som en indikation snarare än som absolut fakta. Att klämma och känna på sina pinnar är en utomordentlig metod. Tänk också på att cigarrerna binder fukt och att det som hygrometern visar är fuktigheten i luften. Cigarrerna har alltså en mycket stabilare fuktighetsnivå än luften runt omkring. 
Produkter

Handla

Information