Mögel på cigarrer

Mögel på cigarrerI denna artikel ska vi gå igenom något mycket viktigt som ofta skapar förvirring och osäkerhet, nämligen det fruktade möglet på cigarrer.

 

Generellt kan man säga att mögel på cigarrer finns i två olika former, grönmögel eller vitmögel. Där det senare är mycket vanligare, grönmögel är mycket ovanligt och det är sällan jag har stött på detta (som tur är). För att veta om man fått mögel på sin cigarr så är det viktig att först utreda om det är mögel, här finns två mycket vanliga och omstridda förväxlingar man kan göra:

  • Vitmögel eller Plume?
  • Grönmögel eller Green Patches (gröna fläckar)

 

För att reda ut det hela så går vi igenom dem alla, samt slänger in en bonus i form av waterspots (vattenmärken) på slutet. Nu kör vi!

 

Vitmögel (Normalt, i sällsynta fall dåligt)

Detta mögel är vanligt förekommande och uppträder som prickar av kolonier på cigarren, de är oftast inte jämnt utspridda utan håller till lite här och där på cigarren. Prickarna kan bli stora som knappnålshuvudet eller ibland ännu större. Tittar man närmare på dem så ser man att de är fluffiga och trådiga. Vitmögel går enkelt att borsta bort och ser du då inga märken på täckbladet brukar det inte vara några problem att röka. Detta då möglet inte fått fäste i själva cigarren utan bara ytligt. Personligen borstar jag bara bort det och röker cigarren och har än så länge inte upptäckt någon dålig smak eller mått dåligt. Men beslutet att röka cigarren är upp till var och en och något som flitigt debatteras bland experterna även om de flesta är överens om att det är helt ok och en del av cigarrhobbyns vardag. De flesta gör det, andra gör det inte. Vitmögel uppstår nästan alltid under transporten mellan produktionslandet (oftast sydamerika eller Kuba) till distributörerna i Europa. Det görs alltid okulära kontroller av cigarrerna vid inleverans men i konsumentförpackningar om flera cigarrer (3-pack, 5-pack, hela lådor, osv) så görs oftast ingen okulärbeskting då förpackningen då måste brytas vilket inte brukar uppskattas av slutkund. Det är därför vanligast att det kan finnas lite vitmögel på cigarrer i dessa typer av förpackningar. I dagsläget finns det ingen forskning som entydligt visar på att det skulle vara varken farligt eller ofarligt. I detta finns dock en relativt bred konsensus i att om det hade varit påtagligt farligt så hade man vetat det vid det här laget med tanke på hur många miljoner cigarrer som röks varje år och att bekräftade fall där någon mått dåligt av en cigarr med vitmögel till vår vetskap inte kunnat hittas och bekräftas. För säkerhetsskull bör man dock avstå cigarr som är kraftigt angripen, där stora delar av täckbladet är täckt av vitmögel eller där mögel hittat sig in och fått fäste i cigarren fot.

 

Plume (Bra, om det ens existerar)

Huruvida Plume ens existerar är ett hett debaterat ämne, än så länge har vi hos Cigarrspecialisten inte sett några tydliga bevis på att det existerar. Det vanligaste förekommande är att plum förväxlas med vitmögel. Tills motsatsen har bevisats så kommer vi hos Cigarrspecialiten att utgå från att plume inte finns.

 

Det sägs att Plume, även kallat bloom, är helt ofarligt och snarare ett sundhetstecken på att din cigarr trivs. Att få plume på sin cigarr är många aficionados dröm då de anser att cigarren smakar mycket bättre. Det finns lite olika bud på exakt vad Plume är men den vanligast förekommande förklaringen är att det är utfälldning av olja och sockerarter som lägger sig som en tunn hinna på cigarrens täckblad, ofta i kombination med att fuktigheten har skiftat en del under lagringen. Det är mycket svårt att få fram plume och det finns ingen tillverkare eller någon annan expert som på beställning kan få fram plume. Det uppstår helt enkelt när cigarren känner för det.

 

Plume täcker vanligtvis hela cigarren med små vita fina prickar, lite som en jämn gnistrande stärnhimmel över hela pinnen eller som ett lätt damm över cigarren. Notera att prickarna är mycket mindre än vid vitmögel. Tar man fram sin lupp (som väl alla har liggandes hemma…) så ser man att det är just kristaller och inget organiskt material till skillnad från vitmögel som är fluffigt och trådigt. Plume går att borsta bort men brukar dock ge lite mer motstånd än vitmögel då det är kristaller som klibbat fast på täckbladet.

 

Oavsett om plume finns eller ej så kan man i alla fall säga att om du fått ett lätt damm eller kristaller på bladet så är det troligen inte mögel. Mögel är organiskt och ser trådigt ut i förstoring. Sedan vad plume är och inte är, det har vi som sagt inte fått ett bra svar på ännu.

 

Grönmögel (Dåligt)

Denna typ av mögel är i mycket likt den som du kan hitta på livsmedel som du haft i kylskåpet för länge. Tänkt dig en brödlimpa som börjat mögla. Precis som vitmögel så är det en levande organism och är trådig och lite fluffig. Ett sätt att se om det är grönmögel är att skrapa lite lätt med nageln på det område som är grönt, går det bort och lämnar missfärgning på cigarren så är det troligtvis mögel, men är det en del av täckbladet så är det troligen en green patch (grön fläck). I 99% av fallen så är det som folk tror är mögel i själva verket en ofarlig green patch. Notera att grönmögel är extremt ovanligt och uppstår endast vid extrem vanvård av cigarrerna. Exempelvis vid riktigt hög luftfuktighet under lång tid.

 

Green Patch (Normalt)

Green patches, även kallade frog eyes (grodögon) är svåra att beskriva då de kan se ut lite hur som helst, de kan vara stora eller små, ljusa eller mörka och det kan finnas en eller flera områden på cigarren. Geen patches sitter i täckbladet och går alltså inte att skrapa bort. Det är inte mögel utan helt enkelt klorofyll som inte lämnat bladet under tillverkningsprocessen. Detta skönhetsfel är mycket vanligt och påträffas i nästan alla cigarrlådor om det inte är från de absolut dyraste märkena och familjerna (så som exempelvis Cohiba Behike).

 

I de absolut flesta fall där man får hem en cigarr med ett grönt område från sin handlare så är det green patches och inte mögel. Green patches utvecklas inte utan de kommer som sagt från tillverkningsprocessen, så upptäcker du nya gröna områden på en cigarr som du lagrat så kan du vara säker på att det är mögel.

 

Green patches uppstår då bladet på ett eller annat sätt blir irriterat av fukt under torknings- eller fermenteringsprocessen eller att något hänt under plantans uppväxt. Tobaksblad är mycket ömtåliga och en sådan liten sak som att en blomma faller från plantans topp och landar på ett blad nedanför kan medföra att det bladet kommer få gröna fläckar då blomman förmultnar och därmed irriterar bladet. Ett annat fall kan vara att det kommit in fukt eller någon vattendroppe under torkningen som då gör att klorofyllet på det området inte försvinner på rätt sätt. Det kanske vanligaste fallet är helt enkelt vädret, bladen torkas i stora lador (Casa´s) och de måste torkas under precis rätt förhållanden för att bli så bra som möjligt. Allt eftersom vädret ändras så måste odlaren öppna och stänga dörrarna för att justera fuktighetsnivån. Om detta görs i precis rätt tid så minskar antalet green patches på bladen, om inte så blir det fler och större områden som utsätts för denna missfärgning.

 

Water spots/Vattenmärken (Normalt)

Dessa märken är enkla att upptäcka och det är svårt att förväxla dem med något annat. De syns som ljusa runda områden stora som ett knappnålshuvud (eller regndroppe…), och kan vara en eller flera till antalet. Dessa märken uppstår då regndroppar faller och stannar kvar på bladen, när solen sedan tittar fram så fungerar dropparna som förstoringsglas och förstör bladets vävnad på just den punkt där droppen ligger. Detta syns oftast inte ute på fälten utan framträder när bladen torkas. Water spots är alltså inget farligt utan, precis som green patches, endast skönhetsfläckar.

 

Det var allt för denna gång, jag hoppas ni blivit lite klokare.

 

Allt gott!

/Daniel

Produkter

Handla

Information