Märket H. Upmann skapades 1844 av den tyske bankmannen Herman Upmann, han älskade cigarrer så mycket att han flyttade till Havana och startade en cigarrfabrik. H. Upmann är kända för sina lätta till medium cigarrer och det används bara long fillers (hela tobaksblad), naturligtvis är de även handrullade. Bladen skördas från Vuelta Abajo i Pino del Rio-regionen på Kuba. Vilket anses vara den finaste regionen i världen för att odla tobak. Magnum 54 lanserades i Mars 2016 på den 18:e Habanosfestivalen, men det dröjde till 2017 innan de nådde hyllorna hos tobakonisterna runt om i världen.
Konstruktion - H. Upmann Magnum 54
Täckbladet visar upp en mycket vacker colorado maduro färg, det finns en del ådror i bladet men de är små och ger snarare en fin textur än ser störande ut. Cigarren känns sammetslen och skvallrar om den höga kvalitén på täckbladet Gördeln är klassisk för märket med sina vita, röda och guldiga färger. På denna pinne sitter det dock en extra gördel som stolt visar upp Magnum 54 signaturen.
Draget i denna cigarr gör ingen besviken, utan det är i det närmaste perfekt. Detta visar sig också på glöden som går mycket jämnt och konsekvent. Askan har en mörkgrå färg och blir riktigt kompakt. Kort sagt är det ett sant nöje att röka denna cigarr.
Smaker - H. Upmann Magnum 54
Den första tredjedelen bjuder på en lätt till medium kropp med ljuvliga smaker och en fin krämig textur. Smakerna träffar mitten av paletten vilket ger en känsla av harmoni och jämvikt. Ett av de första elementen som man möter är sötman som balanseras upp av en lätt syrlighet, om cigarren lagras så går syrligheten ner något och ger mer plats åt sötman. Toner av kaffebönor och kakao kommer fram och får sällskap av söta kryddor och cederträ. Efteråt lämnas man med en nötig eftersmak som påminner om mandlar.
Askan fortsätter att hålla sig kvar halvvägs in i cigarren och kyler ner hettan i röken. Kortare cigarrer med stor gördel tenderar att överhettas om man puffar på för mycket, man bör därför sakta ner tempot ju längre man kommer med cigarren. Detta blir inte lika tydligt på denna cigarr då konstruktionen är så pass bra. Nu går kroppen mer mot medium och krämigheten samt sötman tilltar. De dominerande smakerna är fortfarande kaffe och kakao med har fått sällskap av söta toner med honung och vanilj. Nu tar även en känsla av läder och jord plats i paletten, vilket tilltar i styrka allt eftersom rökningen fortskrider.
När vi närmar oss slutet så blir kroppen ännu starkare och cigarren visar nu upp sin maximala smakkapacitet. Sötman är intensiv och ackompanjeras av trä, kryddighet och krämighet. Cigarren är fortfarande balanserad och blir aldrig överväldigande.