Brev från Bernt - Steffo 52X6 Corona Gorda

Recension cigarr Steffo 52x6Kära Beatrice,

Idag köpte jag vad tobakonisten kallade “en riktig tjendys-cigarr”. 

Rädd att blotta min okunskap frågade jag inte närmare vad tjendys eller schendys innebar. Namnet Steffo ringer aningen tyskt och beteckningen 52x6 - som syftar på cigarrens mått - känns onekligen mer preussiskt praktiskt än fantasieggande. Jag har sökt i diverse uppslagsverk, men har ännu inte funnit svaret på gåtan.

Det jag kan säga med säkerhet är dock att det var en synnerligen trevlig cigarr. Genast milda toner och mycket rök. Det är kryddor, björk, sötma och krämighet - lite som eftersmaken av en Werther's Original, vilket återigen för tankarna till Tyskland. Kryddorna övergår så småningom mer till en smak av granskott. 

Det är påfallande välbalanserat. Smakerna släpper snällt fram varandra, turas om på ett mycket angenämt och strukturerat (tyskt?) vis. En bra dryckeskompanjon. Själv brukar jag förespråka en pint brittisk bitter till cigarren, men här skulle jag nog säga att en bra bourbon vore på sin plats.

Formatet “box pressed” (lådpressad) känns ofta mest som en gimmick, men i det här fallet ger det faktiskt, tillsammans med den lena texturen på täckbladet, en extra bekvämlighet både för läpparna och handen.

Smakerna håller sig till medium, men halvvägs är vi nere på light/medium och vänder. I dessa stunder får man smaka på nytorkat hö, en gnutta rörsocker, lite arrak och lätt, lätt beska. Plötsligt vore punschen på sin plats som dryckeskomplement. 

Mot slutet tilltar styrkan till medium igen, som om cigarren vill göra en minnesvärd sorti. Först med en gnutta peppar i svalget, sen lite kaffe och kakao. Men genom hela rökningen är det balans och harmoni som är smaktemat. 

Vi ses på onsdag. Ta hand om dig, och glöm inte släppa ut katten.

Din för alltid,
Bernt Westerman

KÖP STEFFO 52X6 CORONA GORDA HÄR!

Produkter

Handla

Information