Brev från Bernt - CAO Colombia Bogota

Kära Beatrice,

Först och främst vill jag tacka för salvan. Den hjälpte.

Sen var det ju det här med den CAO Colombia Bogota jag rökte härom dagen. Jag får redan så här i inledningen be om ursäkt om jag blir lite filosofisk och “flummig” gällande beskrivningen av denna cigarr. Jag vet att cigarrer inte är ditt favoritämne, men jag måste ändå få dryfta min upplevelse.

Ska jag försöka komma på något negativt att säga om CAO Colombia Bogota så är det möjligen att storleken gör den till något av ett åtagande. Som jag så ofta påpekat, och tror att du förstår, har man begränsat med fritt disponibel tid då man är resande i affärer. För här har du ett riktigt vedträ till cigarr, Beatrice! Att hålla den i känns som ett förtroendeingivande handslag. Jag rekommenderar att använda stormtändare för att få igång den.

Cigarren är inledningsvis mycket mild. Röken är inte tunn, men flyktig. Den ger en subtil, rund sötma, lite tjära, men mestadels hö med lite kryddiga inslag av muskot som utgör de första smakintrycken. Man får nästan en parfymlik känsla. Fräsch, i den mån tobaksrök kan beskrivas som fräsch.

Femton minuter in har man en väldigt god och mild tobakssmak. Elegant i sin enkelhet. Det kan tyckas självklart att ett rökverk ska smaka god tobak, men det är inte alls självklart och det påminns man om när man får en så här fin rökupplevelse serverad.

Man ska inte förledas av den här cigarrens storlek och robusta konstruktion. Det här är en “gentle giant" - stor och kraftigt till sitt yttre, men mjuk och varsam i lynnet. Lite introvert.

Efter 25 minuter rör sig styrkan mot medium och smakerna utvecklar sig på ett mycket intressant sätt. Oj oj! Ja, den blir vad jag vill kalla “aromatisk" och plötsligt händer det bästa som kan hända när man röker en bra cigarr: smakerna slutar vara smaker och blir istället till en känsla och ett sinnestillstånd. Kanske var det bara nikotinet som spred sig i kroppen, men plötsligt fick jag känslan av varm sommardag vid badplatsen. Det smakar sus i träd. Varm hud. Avslappnat gemyt och ungdomens sorglöshet. Fantastiskt!

Smaken är komplex och svår att bryta isär. Det är samma grundsmaker som tidigare, men positionerna har förändrats och balansen mellan dem skjuts hela tiden fram och tillbaka. Det tillkommer även lite nya sensationer. Färskt sågspån av ädelträ. Kokos. Choklad. Kokosboll.

Man blir nästan rörd och lite lyrisk.

Framåt slutet blir smakerna lite kärvare. Fortfarande samma grundsmaker, men inte lika avrundat och bekvämt, utan spetsigare och mer insisterande.

Jag rökte i 85 minuter, men hade säkert kunnat röka 10-15 minuter till. Kände mig dock tvungen att fimpa och ta tag i dagens fortsatta göremål, upplyft av en perfekt rökupplevelse.

Jag hoppas vädret var bra i Bålsta. Ta hand om dig, och glöm inte släppa ut katten.

Din för alltid,

Bernt Westerman

Produkter

Handla

Information