Varför är cigarrer inte snoppade från fabrik?

En cigarr har två ändar, den enda är öppen där tobak är exponerad. Denna del kallas för cigarrens fot och är där man tänder glöden. Den andra delen kallas för cigarrens huvud och denna är täckt med en huva (cap på engelska). De flesta cigarrer har huvan intakt när man köper dem, det finns dock undantag bland de riktigt billiga och maskintillverkade cigarrerna som ibland kan vara snoppade redan från fabrik).

Så varför kommer då inte alla cigarrer färdigsnoppade, det vore väl skönt att slippa snoppa cigarren själv och riskera att förstöra den? Nja, riktigt så enkelt är det inte. En av anledningarna är att cigarren blir mer ömtålig. Redan idag är det vanligt med mindre sprickor i cigarrens fot, och detta är något som inom industrin anses som normalt. Ett täckblad är oftast tunnare än ett hårstrå, vilket gör att det räcker med en mindre förändring i fuktighet för att en liten spricka ska uppstå i foten då den alltså är öppen och inte har något som håller ihop den. Denna risken skulle man även importera till cigarrens huvud om man lät snoppa den redan från fabrik. Men varför snoppar man då de billiga maskintillverkade cigarrerna? Jo, dessa har tobak som behandlats på ett annat sätt än premiumcigarrer, de är så kallade "torra cigarrer" och behöver således inte ligga i humidor för att hålla sig fräscha. Då de är torra så är de mycket mindre känsliga för sprickbildning.

En annan anledning är att huvan hjälper till att hålla cigarren vid god vigör. Ju mindre luft som kan komma in i cigarren desto bättre kommer den hålla sin fuktighetsnivå. Med mindre förändringar upp och ned i fuktighet så minskar man risken för både sprickbildning och att aromen förändras.

Den tredje anledningen är också den främsta, nämligen att olika personer har olika preferenser för hur man vill snoppa sin cigarr. Vissa vill bara ha ett litet hål medan andra vill ha en rejäl öppning. Någon föredrar V-cut medan en annan vill borra. Att snoppa sin cigarr är mer än bara att göra den rökbar. Den är en ceremoni inför rökningen, det är här man sätter sin individuella prägel på cigarren (tillsammans med tändningen/rostningen). Skulle tillverkare ta bort detta så skulle många aficionados gå i taket, var så säkra :).

Detta är de svar vi fått från de tillverkare vi pratat med, men det kan givetvis finnas fler anledningar. Som vanligt så är cigarrvärlden full av kunskap och detaljer, vilket är en av många tjusningar med denna passion och hobby.

Så, kort och gott, det är inte troligt att vi kommer få se ett uppsving i färdigsnoppade premiumcigarrer i framtiden :)

Produkter

Handla

Information