Brev från Bernt - Hoyo de Monterrey Epicure no. 2

Bäste Direktörn,

Tack för ert fina brev. Det värmer hjärtat att kunna bistå en så framstående man i dennes strapatser mot nya höjder.

För att svara på er fråga gällande rekommendation av robusto av kubanskt snitt, måste jag tillåtas orera en smula. Jag tänker inte ge er en uppsjö alternativ, även om detta kanske är på sin plats då tycke och smak givetvis spelar in. Men ska jag rekommendera något av en “inkörsport” till robuston, så måste jag föreslå Hoyo de Monterrey Epicure no. 2.

Vill man prova en full body cigarr, men är rädd att bli överväldigad av styrka och nikotin är Epicure no. 2 en bra cigarr att prova. Den är snäll, men inte mesig. Smakrik, men inte påträngande. Övertygande, men aldrig påstridig. Hoyo-cigarrer har dessutom, i mitt tycke, en förmåga att sluta cirkeln, genom att avsluta med samma smaker som de börjar med. Det ger en känsla av fulländad harmoni. 

Redan vid första puffarna bjuds det på tjock, krämig rök med de karaktäristiskt söta Hoyo-smakerna. Lite vitpeppar i svalget och sälta på läpparna. Man brukar säga att en cigarr som legat ett par år i humidoren ger lenare smaker, men även en ung Hoyo brukar vara silkeslen. Så även denna.

Till det söta ska man givetvis även servera lite beska. Smaken av svart, okryddat te smyger sig in efter en stund och något senare även smaken av en blaskig americano. Vi nordbor vet ju att en americano måste göras på två espresso, men här serveras endast en variant med enkel-espresso.

Man bjuds även en smak av trä. Först barrträd. Tall, närmare bestämt. Sedan drar det mer åt bränd ceder. Kakao tillkommer och ger i kombination med sötman en känsla av pralin. Krämigheten tar ett steg tillbaka och pepparn får större spelrum en stund. Men efter två tredjedelar ger pepparn vika och allt blir åter silkeslent. Sötma, kaffe, kakao, lite torra örter och en krämighet som återkommer.

Det är inga tvära kast, utan allt flyter sömlöst ihop. Första halvan går snabbt att röka, sen måste man lugna ner sig, annars går den varm och tappar sin sofistikation. För den ovane kan retrohalering kännas obekvämt. Epicure no. 2 ger faktiskt inte så mycket vinst av retrohalering, utan kan avnjutas utan att blåsa rök genom näsan.

Således skulle jag säga att den lämpar sig ypperligt som instegsrobusto.

Med vänlig hälsning,
Bernt Westerman

KÖP HOYO DE MONTERREY EPICURE NO. 2 HÄR!

Produkter

Handla

Information