Brev från Bernt - Montecristo No. 3

Bäste revisor Carlgren,

Finn bifogat underlag för årets första sex månader. Om vidare uppgifter krävs, vänligen kontakta min sekreterare, fröken Andersson. Hon är insatt i läget.

Sen gällde det även den Montecristo no. 3 jag ägnade min lunchtimme åt att röka efter intagen måltid.

Jag vet att jag tidigare förhållit mig sval till Montecristos rökverk. Vill minnas att jag kallat dem kompetenta, men tråkiga - som en välrepeterad dansorkester. Efter dagens rökning vill jag nog revidera mitt uttalande.

Förutom att cigarren inledningsvis hade trögt drag, var det ändå en behaglig upplevelse. Den hade ett styrkespann som började i trakterna av medium, för att kulminera på mitten i så gott som full body och sedan avslutas i det milda spektrat. Lite som en god affärsförhandling, med intensiva ordväxlingar på mitten, men med ett konstruktivt och vänligt avslut.

Initialt kände jag, utöver toner av tobak och hö, att cigarren levererade ganska mycket beska. En beska som sedan blev till ett pepparmoln, för att slutligen lägga sig som en italiensk espresso i svalget. En angenäm sötma som av honung noterades även vid retrohalering.

Halvvägs tenderade cigarren bli väldigt varm, vilket fick smakerna att intensifieras. Som att dricka en hel mugg espresso på en gång! Även förnimmelser av bränt cederträ, toppat med torra örter. Stundtals kände jag smaken av den där hårda, svarta kanten som blir på kött som legat på kolgrillen något för länge.

Mot slutet lugnade den ner sig en aning och smakerna var inte längre lika kompakta. Det tillkom en viss krämighet och rundhet som inte fanns där tidigare och cigarren slutade som sagt milt och sansat.

Mörkrostat kaffe ligger som en bas genom hela rökningen, men förutom det kan jag inte säga att någon enskild smak dominerar. En välbalanserad historia, vilken skulle passa någon som er, herr Carlgren, som gärna balansräknar dagarna i ända!

Nej, skämt åsido. För en man som er, som ständigt tänker på ekonomi, skulle jag nog ändå säga att det finns prisvärdare alternativ i den här klassen av kubaner.

Kommer ni till logen på torsdag?

Med hopp om godkänd revision,
Bernt Westerman

KÖP MONTECRISTO NO. 3 HÄR!

 

Produkter

Handla

Information