Vad kostar en cigarrlåda att tillverka?

Vad kostar cigarrlådor att tillverkaEn av många tjusningar med cigarr-hobbyn är alla de vackra förpackningar som cigarrerna kommer i. Vissa märken satsar stora pengar på att göra så fina lådor som möjligt. Detta är naturligtvis något som vi slutkonsumenter till sist får betala, men det är något som de flesta inte har något emot då det är en så gammal och fin tradition inom branschen. Det kan dock vara intressant att se vad dessa lådor egentligen kostar, i denna artikel ska vi försöka utröna just detta. Notera att alla belopp är konverterade från dollar med en kurs 1 dollar = 10 SEK bara för enkelhetens skull.

Priset på en låda beror på vilken typ av låda det är och var den är gjord. Om lådan exempelvis är gjord i dominikanska republiken så är den extremt dyr då det inte finns något råmaterial i landet för att göra lådan. Allt måste importeras vilket alltså drar upp priset rejält. I Nicaragua däremot, finns ett överflöd av lämpligt trä för att bygga lådorna. Så en låda som är gjord där är mycket billigare i jämförelse.

Som sagt så spelar också själva konstruktionen en stor roll för priset. En ”slide top” eller ”kabinettlåda” är oftast gjord i plywood med ett fanér av ceder för att kunna absorbera och hålla fukt. Dessa lådor finns bland annat för Cohibas Siglo serie och kännetecknas av att lådan är hög och har ett lock som man drar av snarare än lyfter. Lådorna är nästan alltid nakna och har alltså sällan något dekorativt papper på utsidan.

En annan vanlig konstruktion, främst på de exklusivare cigarrerna är en låda med ett lock som man öppnar och där locket sitter fast med gångjärn. Gångjärnen kommer ofta från Tyskland och är relativt dyra, även maskinen som häftar fast gångjärnen i lådan är ganska dyr vilket gör att den totala kostnaden för lådan ökar kraftigt. Många av dessa lådor kräver även en mänsklig handpåläggning för den sista utsmyckningen vilket vidare driver på kostanderna.

Den vanligaste formen av låda är dock den pappersinslagna lådan med lock (men utan gångjärn). Dessa är vanliga från alla tillverkare och som exempel har majoriteten av alla Kubanska märken denna form av konstruktion i någon form på i alla fall några av sina modeller. Dessa lådor kallas för ”wrapset boxes” och dessa är oftast gjorda i plywood som man sedan klistrar papper på. Pappret har ofta vackra tryck och logotyper, man avnsutar det hela med att sätta på pappersremsor som döljer skarvar och de sista bitarna av den synliga plywooden. Plywood är bra då det inte sväller eller krymper så mycket vid temperatur- och fuktförändringar. Det börjar dock bli allt vanligare med MDF (Medium Denisity Fiberboard) då detta är kraftigare och ger ett solidare intryck samtidigt som dessa lådor håller sin form ännu bättre.

Åter tillbaka till det som du säkert är mest nyfiken på, vad kostar dessa lådor? Lådor från de mest exklusiva tillverkarna kan ligga på runt 200 kronor styck. Vissa lådor kan kosta ännu mer, bland annat har chefen för Gurkha stolt berättat att deras lådor kostar mer att tillverka än cigarrerna som ryms i dem.

De flesta wrapset lådorna ligger dock runt 45 kronor där c:a 10 kronor går till det omslutande pappret och 35 kronor för själva trälådan samt arbetskraften. Priset är ungefär det samma oavsett om det är plywood eller MDF. Detta gäller dock de stora cigarrtillverkarna som köper in 100 000-tals lådor varje år. De mindre tillverkarna får naturligtvis betala ett högre pris än 45 kronor.

När vi pratar förpackning så finns det en kostnad till som inte ska försummas, nämligen cigarrens gördel. Gördeln måste alltid sättas på för hand och beroende på var och hur gördeln tillverkas så varierar priserna kraftigt. Kostnaden för en gördel med prägling (struktur, inte bara färgtryck) brukar börja runt 5-8 kronor men kan gå upp mycket mer än så. Det kan verka som mycket pengar för en liten gördel men det ska tas fram original, ritningar, verktyg ska göras, tryckningen ska ske i flera steg med både prägling och det grafiska samt så uppstår det arbetskostnader (både i tryckeriet och för dem som ska sätta gördeln på cigarren) och fraktkostnader.

För att summera upp det hela så kan vi konstatera att mycket tid och pengar läggs på att förpacka våra härliga pinnar på bästa och snyggaste sätt. Dock är detta något som de allra flesta cigarrökare inte har något emot, då dessa vackra lådor är en del av historian, anorna och charmen med denna hobby. Man kan inte låta bli att tycka det är väldigt synd att vi i Sverige måste sätta på stora klisterlappar med ”rökning dödar” på lådorna.

Produkter

Handla

Information