Att använda vanligt vatten i humidoren

kranvatten till humidorenFör dig som inte känner till det så ska man ALDRIG använda kranvatten i sin humidor. För er som känner till det så kanske ni inte vet varför det är på detta sätt. Vi tänkte därför försöka bena ut varför detta är så viktigt och vad som kan hända om man trotsar denna regel.

Innan vi fortsätter så vill vi först redan ut ett vanligt frågetecken. Nämligen om det bara fungerar med just destillerat vatten eller om batterivatten med mera också fungerar. Det korta svaret är ja, det viktigaste är att det är vatten som blivit renat så att, i stort sätt, alla andra ämnen har förvunnit. Detta gör alltså att det funkar med destillerat vatten, batterivatten eller "rent vatten" som det ofta kallas på apoteket. I texten nedan använder vi dock termen "destillerat vatten" för enkelhetens skull.

Kranvatten är fullt av andra ämnen än bara vatten, ämnen som inte är bra för din fuktare och din humidor. Det finns bland annat mineraler som kan klumpa ihop sig och skapa en miljö där bakterier kan växa och gotta sig. Resultatet kan bli att du får illasinnat mögel i din humidor samt att det börjar lukta illa. Ingen trevlig miljö för dina små godbitar således. Kranvatten innehåller även vissa kemikalier och orenheter som kan påverka cigarrernas utseende och smak. Bland annat så innehåller kranvatten klor som täpper till porerna i fuktaren och helt enkelt gör att den slutar fungera.

Så det är alltså en dålig idé att använda kranvatten, speciellt då batterivatten inte kostar många kronor på exempelvis Biltema, eller "rent vatten" (ofta kallat) på ditt lokala apotek. Värt att notera är att det är bra att använda vätska med silverjoner då och då för att ta död på eventuella bakterier, även om man använder destillerat vatten. Vätska med silverjoner brukar kallas för ”fuktvätska” eller ”humidorvätska” och är något som du exempelvis kan köpa hos oss. Har du en fuktare som inte själv kan reglera fuktighetsnivån, exempelvis bara oasis eller en svamp, så är en skvätt propylenglykol att föredra då detta ämna hjälper till att hålla en jämn fuktighetsnivå i humidoren. Eller så använder du Boveda-påsar, som är helt underhållsfria och alltid håller rätt fuktighetsnivå. Oavsett vilken form av fuktare du har (förutom Boveda som aldrig behöver fyllas på) så är regeln dock att aldrig fylla på denna med kranvatten utan endast destillerat vatten med en skvätt fuktarvätska då och då. Vill man vara helt på säkra sidan så går det givetvis bra att endast använda sig av riktig humidorvätska/fuktvätska (alltså med silverjoner).

Hoppas detta bringade lite klarhet i detta ämne, om inte så går det utmärkt att kontakta kundtjänst för mer infomation eller lägga en kommentar här under artikeln.

Allt gott!

/Daniel

Produkter

Handla

Information