Skillnad på en bra och dålig cigarr

Tjenare!

När detta skrivs så är det lördag, jag tittar ut genom fönstret och det är en typisk höstdag med lätt regn och gråmulen himmel. Vad passar då bättre än att kura ihop sig i soffan med något gott i glaset och skriva lite på bloggen här hos cigarrspecialisten.se. Idag tänkte jag filosofera lite kring skillnaden mellan en bra och dålig cigarr, ett högst subjektivt ämne kan tyckas men det finns ändå vissa saker som alla cigarrentusiaster där ute retar sig på. Gällande smak så lämnar jag det åt sidan, vad jag tycker är gott kanske inte du tycker är gott så det är en meningslös diskussion.

Cigarrens drag

Draget i en cigarr är helt enkelt hur lätt eller trögt det går att dra in röken i munnen. Det vanligaste problemet är att draget är för trögt, detta kan huvudsakligen bero på två saker, antingen är cigarren för fuktig eller också är konstruktionen dålig (dåligt rullad). Även cigarrer i premiumskiktet kan dras med detta problem och det kan variera från cigarr till cigarr även om det är exakt samma fabrikat och modell. En cigarr som har för lätt drag är ovanligare och där handlar det helt enkelt om att försöka behärska sig och inte dra in för hastigt så att man hettar upp tobaken för mycket.

Om cigarren är för fuktig så sväller tobaken och gör det svårt att dra in rök, föga förvånande så är lösningen att låta cigarren torka ut lite. Lägg den i en låda utan fuktning och i ett torrt utrymme och låt den få ligga där ett par dagar, så brukar det bli bättre.

Om cigarren har rullats på ett icke helt tillfredställande sätt så blir det lite svårare. På tjockare cigarrer (större gördelstorlek) så kan man använda en cigarrspik som man helt sonika borrar igenom cigarren (längs ledes). På smalare cigarrer är detta dock inte möjligt då det riskerar att helt förstöra den. Jag rekommenderar dock inte cigarrspiken över huvud taget då den tenderar att förstöra mer än den gör nytta. Vad du istället kan göra är att försiktigt massera cigarren när du röker den, försök hitta området som är extra hårt packat och rulla cigarren mellan fingrarna vid detta ställe. Detta kan lösa upp "proppen" lite så att säga.

Cigarrens glöd

En cigarr ska ha en jämn och fin glödlinje, det vill säga den ska glöda jämnt utan att någon del av cigarren brinner fortare än någon annan. Jag tänker inte gå in på i detalj vilka olika sätt en cigarr kan glöda felaktigt på men i korthet kan man säga att det finns fyra olika felaktiga sätt på vilka en cigarr kan glöda "kanot", "tunnel", "kon" och "springare". De flesta av dessa problem som kan uppstå är relaterade till både konstruktionen och personen som röker cigarren. Stora vener i täckbladet kan exempelvis göra så att du får en "springare", vilket betyder att en sida av cigarrens täckblad brinner mycket snabbare än resten. Här kan man snoppa av cigarren och sedan lite lätt fukta venen. I andra fall av felaktig glöd så hjälper det ofta att börja röka lugnare för att kyla ner hela cigarren och ge den tid att korrigera glöden. Det finns mycket att skiva om cigarrens glöd så jag får dedicera att separat inlägg om detta lite längre fram, håll utkik!

Cigarrens tobak

Givetvis spelar tobaken i cigarren en mycket stor roll, vilket plantage och vilken region den kommer ifrån, hur den har förbehandlats, förfermenterats och så vidare. Finns det inget svart eller vitt gällande vilka regioner som är bra eller dåliga, det är helt enkelt din egen erfarenhet av vilka cigarrer och regioner du gillar som avgör vad som är premium för just dig.

Long filler vs. short filler

Detta är också en smaksak även om majoriteten tycker att long filler är bättre, skillnaden dem emellan är att long filler är tobaksblad som har "knycklats ihop" och bildat kärnan av cigarren, den så kallade inlagan. Short fillers har istället en inlaga av nerhackad/mald tobak, alltså lite mer som konstruktionen på en cigarett. Det är ofta svårare för cigarrmakarna att undvika ett trögt drag på short filler och det är också ofta som man associerar short fillers med maskingjorda cigarrer, även om en short filler inte nödvändigtvis behöver vara maskingjord. Så generellt brukar man säga att en long filler är av bättre kvalité än en short filler. Men, som vanligt, gillar man short filler och tycker de är godare så är det helt enkelt dem som är bäst för just dig.

Slutkläm

Detta var några av de punkter som jag tycker är generiska gällande skillnad på en bra och dålig cigarr, och som inte direkt har med smaken att göra. Det finns fler saker och man kan definitivt gå djupare in på de olika punkterna ovan. Men det får vi ta en annan gång. Glöm inte att följa bloggen, detta gör du genom att gilla oss på sociala medier eller skriva upp dig på vårt nyhetsbrev.

Må väl!

/Daniel

 

Produkter

Handla

Information