Cigarrens olika delar

Vilka delar består en cigarr av?

En cigarr består av tre huvudsakliga delar, inlaga (fillers), omblad (binders) och täckblad (wrappers).

Inlaga

Inlagan är den innersta delen av cigarren och består oftast av insvept tobak av olika styrka och karaktär för att få fram önskad smak. Detta brukar industrin kallas för ”blend” alltså ”blandning” på svenska. Så när ni hör ordet blend så ska ni tänka på en blandning av olika tobakssorter, precis som en blended whisky som ju består av olika whiskysorter medan en flaska single malt bara innehåller whisky från ett och samma destilleri. Det här med olika blends är något som tillverkarna gärna skryter om, att just deras blandning erbjuder den bästa njutningen som får gomseglet att jubla. Ju mer olja som finns i tobaksbladen desto starkare blir blandningen, vilket upplevs som en torrare smak.

Typen av blad som används i inlagan är allt från din smakfattiga ”Volado” som tas från botten av tobaksplantan, vidare till den något mer smakrika ”Seco” som tas från mitten av plantan, och till slut det smakrika ”Ligero” som är de översta bladen högst upp som fått mycket solljus.

Cigarrer med stor ringstorlek (alltså stor omkrets) innehåller mer inlaga än smalare cigarrer, detta ger dem en god potential att kunna leverera smakrik kropp med komplexa smaker. Denna potential kan dock minskas något på grund av att tjocka cigarrer (över ringstorlek 50) brinner långsammare och med lägre temperatur. Detta hindrar att hela spektrumet av smaker enkelt kan upptäckas. Det är alltså inte så att tjocka cigarrer alltid har mer och bättre smak än en mindre.

Tobaken i en inlaga kan vara både grov eller fin, grov inlaga betyder att tobaksbladen inte malts sönder och är oftast av en bättre kvalité, medan fin inlaga är mixad till mindre beståndsdelar och ofta innehåller lite sämre blad, stammar och annat. På senare tid har vissa tillverkare börjat med medium inlaga vilket består av mestadels grovt med en mindre del fint fast utan stammar. Dessa har alltså en bättre kvalité än cigarrer med bara fin inlaga men inte lika bra som med endast grov.

Cigarrer med fin inlaga är enkla att upptäcka genom att då de oftast brinner med högre temperatur och tenderar att ge upphov till fler blad i munnen hos avnjutaren. Cigarrer med endast grov inlaga tenderar att brinna jämt och konsekvent.

Omblad

Ombladen är elastiska blad som håller ihop inlagan. Generellt är ombladen de blad som inte passerade kvalitetskontrollen för att bli täckblad, exempelvis på grund av att de hade små hål, för stora ådror eller missfärgningar. De är också ofta tjockare och kraftigare än täckbladen.

Täckblad

Detta är en cigarrs yttersta blad och kommer från de bredaste bladen på tobaksplantan. Täckbladen har stor betydelse för hur cigarrens karaktär och smak vilket också gör att man ofta använder cigarrens färg för att beskriva dess karaktär som helhet. Det finns över 100 olika täckblad som identifierats av tillverkare men de sju vanligaste klassificeringarna är (från ljusast till mörkast):

•    Double Claro – Mycket ljus, lite lätt grön. Plockas oftast innan de är helt mogna och torkas snabbt.
•    Claro – Mycket ljus beige eller gulaktig. Från plantor som växer i skugga.
•    Colorado Claro – Medelbrun
•    Colorado – Distinktivt röd-brun ton.
•    Colorado Maduro – Mörkare brun, associeras ofta till afrikanska täckblad från Kamerun och Honduras eller Nicaragua (med frön från Kuba).
•    Maduro – Mycket mörkt brun eller svart, växer primärt i Connecticut (USA), Mexiko, Nicaragua och Brasilien.
•    Oscuro – Nästan helt svart, kallas även Dubbel Maduro. Är oftast ganska oljig och har blivit allt mer populär under 2000-talet. Odlas främst i Kuba, Nicaragua, Brasilien, Mexiko och Connecticut (USA).

Hoppas du blivit lite klokare kring cigarrens olika beståndsdelar, det finns givetvis massor mer att lära men detta var en liten snabbguide i ämnet kring hur en cigarr är uppbyggd.

Må väl!
/Daniel

 

Produkter

Handla

Information