Efterbehandling
Efter att tobaken är skördad så väntar en process med efterbehandlingar, som i genomsnitt pågår under c:a 30 dagar. Under denna process så hängs bladen träskjul eller lador. Här torkas bladen sakta för att försiktigt dra ut fukten och frisläppa det naturliga sockret som bladen innehåller.
Under torkningsprocessen så ändrar bladen färg och går från gröna till gula, brandgula och slutligen bruna. När bladen blivit bruna och dess ytterkanter börjar att krusa sig så är de redo för nästa steg.
Torkningen görs mestadels naturligt men ibland används kol, trä, propan eller naturgas som värmekälla. Blad som ska bli täckblad brukar kurera in stängda lador för att skydda dem från sol, regn och vind. Medan omblad och inlaga brukar finnas i mer öppna faciliteter.
Torkningsprocessen är mycket svår att bemästra och det tar många års erfarenhet för att bli bra på det. Dörrarna till ladan/skjulet öppnas och stängs beroende på väder och hur klimatet i ladan är. Det gräver konstant övervakning för att torkningen ska fortlöpa med bästa möjliga resultat. När processen är klar så plockar man ner alla blad och, baserat på bladtyp, så skickas de vidare för fermentering.
Fermentering
Fermentering, eller jäsning, är en naturlig process under vilken bladen fortsätter att mogna och nikotinet avtar. Utöver detta så utvecklas också bladens karaktär i form av arom, smak och färg. Hur utvecklingen av karaktären sker styrs noggrant genom förutbestämda standarder kring hur processen ska se ut.
Under fermenteringen så staplas bladen i balar som kallas ”bulks” och som förutom bladen även är täckt av säckväv för att hålla fuktnivån på en bra nivå. En bal innehåller runt 1800-2300 kg tobaksblad. Kombinationen av det vatten som finns kvar inne i bladet och vikten från alla tobaksblad skapar en naturlig värme som gör att bladen mognar. Under denna process så släpper bladen ifrån sig den naturliga ammoniak som finns, något som tillverkarna generellt vill bli av med. Det är även här som ytterligare nikotin försvinner från bladen. Vidare så kan man under jäsningen till viss del styra vilken färg bladen skall få. Temperaturen i balarnas kärna kontrolleras dagligen och varje vecka så öppnas hela balen, man skakar om bladen, adderar fukt vid behov, och man roterar bladen så att de yttersta läggs innerst, de översta nederst och tvärt om. Detta säkerställer att man får en jämn fermentering genom hela balen.
Hur länge en fermentering pågår är mycket olika och lite av en hemlighet då det i hög grad påverkar karaktären på tobaken. Några av faktorerna är vilken sorts tobak det rör sig om, var på plantan bladen har växt, tjocklek och vad bladen ska användas till (inlaga, omblad, täckblad, samt i vissa fall vilket märke och linje som de ska användas för)
Det var allt för del 2, nästa gång ska vi ta en litet till på sorteringen. Häng med då!