Woermann (Tyskland)

Woermann är mest kända för sina maskintillverkade produkter och har blivit mycket stora på detta. De har alltid haft stor stolthet i att endast göra produkter av 100 % tobak och är idag en av de större tillverkarna och distributörerna i Europa. Bland annat har de stora intressen i kanarieöarna där även viss odling av tobak sker. Men man har även verksamhet i exempelvis Nicaragua och Mexiko.

Woermann är ett tyskt märke som tillverkas av Woermann Cigars GmbH. Märket har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1890-talet. Det hela startades år 1880 av Heinrich Wörmann, som från början lät underleverantörer göra cigarrerna åt honom. Efter 10 år så beslöt han sig dock för att ta hand om tillverkningen själv istället. Heinrich dog sedan under första världskriget och hans två söner, Gustav och Wilhelm, tog över verksamheten. 1935 köpte dock Gustav ut Wilhelm och fortsatte driva det fram till sin död 1944, då hans fru Hildegard tog över rodret. Efter andra världskriget så håll man igång märket genom små ordar lite här och där, det blev aldrig några större volymer. 1963 tog Heinz-Dieter Woermann över VD-rollen på företaget och började genast att utveckla märket till en nationell producent av 100 % tobaksprodukter. Han tog en stor risk och köpte in produktionsmaskiner och började expandera företaget. Chansningen gick hem och man började köpa upp konkurrenter.

Heinz-Dieter gick i pension 1997 och lämnade över stafettpinnen till sin son, Peter Woermann som än idag är företagets VD. Expansionen fortsatte, man köpte upp fler konkurrenter och startade också ett eget distributionsbolag. Bland annat gick man in och köpte upp viktiga möjligheter på kanarieöarna. Man expanderade sin produktion till bland annat Nicaragua och Mexiko. Från början har det alltid handlat om short fillers men man började nu prova att skapa produkter som är long fillers. Man fick även distributionsrätt till flera andra märken så som exempelvis San Lotano.

Produkter

Handla

Information