Rocky Patel Vintage 2003 Cameroon Robusto ingår i Rocky Patels Vintage-serie där det för närvarande finns fyra olika cigarrer att välja mellan – 1990, 1992, 1999 och slutligen 2003, vilken är den du har framför dig. Den lanserades år 2011 på IPCPR-mässan och precis som namnet antyder är robuston Rocky Patel Vintage 2003 Cameroon inlindad i ett cameroon-täckblad. Det adderar en naturlig sötma till pinnens karaktär och de tunna och något ömtåliga bladen har genomgått en längre fermenteringsprocess än klassisk tobak. Den unika känslan kompletteras ytterligare av åttaårig filler och omblad som doftar av spannmål, socker, katrinplommon och kakao.
Konstruktion – Rocky Patel Vintage 2003 Cameroon Robusto
Cameroon-täckbladet ger denna pinne ett oljigt och mörkbrunt utseende med endast några få synliga sömmar och ådror. Fillern från Dominikanska Republiken och Nicaragua är jämnt packad innanför det nicaraguanska ombladet. Den upprätthåller en knivskarp glödlinje rakt igenom och kräver därför få touch-ups och draget kan klassas som ett skolexempel – alltså varken för löst eller för trögt. Det är inte en särskilt stark cigarr och passar därför både nybörjare och vana rökare som vill få en lugn stund där dina sinnen inte behöver vara på helspänn. Den ligger på ett stadigt medium i fråga om styrka, vilket skapar en balans med de djupa smaknoterna.
Smaker – Rocky Patel Vintage 2003 Cameroon Robusto
När du har fått glöd på foten och tar de första puffarna möts du av en tydlig sötma som påminner om karamell. Den ackompanjeras snart av kaffe och kakao samt en touch av läder och paprika. Den har en hög krämighet och den fylliga röken kommer att sprida sig som en effektfull dimridå i rummet. Karaktären är nötig, kryddig och jordig och kroppen ligger runt medium under den första tredjedelen. Ungefär halvvägs in på cigarren dyker det upp noter av jordnötter och cederträ, vilket kompletterar de tidigare kryddiga och söta smakerna. Här, i den andra tredjedelen, ökar kroppen och går upp mot medium/full – något som fortsätter in i den sista tredjedelen. De sista puffarna av robuston fortsätter i samma smakspår, även om en viss del av kryddigheten, tränoterna och lädret ebbar ut för att låta krämigheten, sötman och nötigheten få stå för avslutningen.