Plasencias Reserva Original har gjort sig känd för att vara tillverkad enligt OCIA, vilket betyder att särskilt stort ansvar har tagits till miljö och mark. Cigarren är också känd för att passa både nybörjare och mer inbitna aficionados. Man hittar bland annat smaker av trä och kakdeg tillsammans med både lite sälta och sötma. Komplexiteten ligger runt medel och likaså kroppen, även om den går åt det lite lättare hållet.
Konstruktion – Plasencia Reserva Original Cortes
Det är inte helt lätt att rulla en perfecto då formatet är lite annorlunda till formen med sina två avsmalnande ändar. Komplexiteten märks dock inte på arbetet som gjorts med att rulla denna cigarr, allt ser ut som det ska och det mellanbruna täckbladet har inga större ådror, inte heller sömmen sitter dåligt utan ligger tätt mot bladet och är nästan osynlig. Gördeln ser exklusiv ut och bidrar till helheten. Draget ligger runt medel och kan ändras något genom rökningens gång på grund av formatet på cigarren. Glödlinjen passerar utan att gå för snett eller ge behov av någon manuell justering.
Smaker – Plasencia Reserva Original Cortes
Cigarren börjar med smak av trä tillsammans med lite sälta och sötma. Träsmaken har en lätt bränd karaktär vilket ger en intressant upplevelsen samtidigt som sältan och sötman träffar olika ställen av munnen. En bit in så ändras karaktären något och toner av spannmål, som närmast kan beskrivas som kaksmet, börjar träda fram. Sötman blir också något påtagligare och påminner om honung. Låter man lite rök passera ut genom näsan (retrohalering) så hittar man även lite flora samt kryddigheten blir tydligare. När man kommit in i andra tredjedelen så ligger de brödiga tonerna av kaksmet kvar, man hittar nu även lite mint i bakgrunden. Vilket får ses som ovanligt. Det finns även andra accenter i form av cederträ och kanel. Tilläggas bör att accenterna med mint och kanel är mycket svaga och alltså inget som serveras frikostigt på paletten. Cigarrens sista del bjuder inte på några stora överraskningar utan smakprofilen ligger kvar ungefär som innan. Lite mer jordig karaktär och träsmaken har blivit lite mer som koda. Rökproduktionen har hela tiden varit krämig med ganska lätt.