Perdomos 20y Anniversary cigarrer togs fram för att fira märkets 20 år i branschen. Precis som de flesta andra cigarrerna från Perdomo så är detta en puros, det vill säga all tobak kommer från samma land (Nicaragua). Denna cigarr är full av smaker, vissa är tydliga och andra måste man jobba lite mer för att få fram. Komplexiteten är inte så hög då profilen är ungefär den samma från puff till puff. Men desto mer utvecklad din palett är desto komplexare kommer cigarren att framstå.
Konstruktion – Perdomo 20y Ann. Robusto Maduro
Täckbladet på denna cigarr har en viss lyster och sömmarna är nästan osynliga. Även ådrorna i bladet lyser med sin frånvaro. Den stora gördeln passar ihop med cigarren i övrigt. Cigarren är box pressed, vilket betyder att den är fyrkantig i sin form. För att vara en maduro så är den förvånansvärt ljus i färgen. Pinnen känns välpackad och man hittar inga mjuka områden utan den känns jämnt fylld genom hela längden. Draget är väl avvägt, det finns precis lagom motstånd även om det kan bli något lätt under några drag i mitten av rökningen. Glödlinjen går spikrakt och det finns inget behov av att korrigera.
Smaker – Perdomo 20y Ann. Robusto Maduro
Direkt från start så bjuds man på en ganska så rejäl kryddighet som närmast påminner om cayennepeppar. Tar man det inte lugnt finns det risk att den kryddiga smaken tar över alla andra smaker under de första puffarna. Detta går dock över snabbt och fram träder istället av rik choklad, kaffe och milda lädertoner. Bak i paletten kan man fortfarande hitta kryddigheten men inte alls på samma nivå som tidigare. Som accentsmaker finns apelsinskal och te tillsammans med rostade kaffebönor och söt cederträ. Under andra tredjedelen blir smakerna mer jordiga i sin karaktär men påminner fortfarande om läder och te tillsammans med en något söt choklad, kaffe och lite citrus. Röken är tjock och lämnar en nästan honungslik känsla på tungan. Sista tredjedelen bjuder åter på lite mer kryddighet, om än inte alls som i början. Smakerna är nu mer nötiga tillsammans med örter och apelsinskal. När man kommit förbi gördeln så försvinner mycket av sötman och man får mer mörka toner av jord, rostad kaffeböna och nötter samt tydligare toner av läder.