I början av 2021 släppte Hiram & Solomon en ny begränsad upplaga av en cigarr med namnet Curamus, vilket på latin betyder ungefär ”att hjälpa”. Den är nämligen en hyllning till MW Robert V. Monacelli som är stormästare i det äldsta frimurarsamfundet i staten New Jersey, och vars mantra är just att hjälpa. Curamus finns i endast en vitola – en toro med gördel på 52 som toppas av ett Pennsylvania Broadleaf-täckblad. Detta har varsamt rullats för hand runt ett mexikanskt omblad och en inlaga bestående av Corojo, Criollo ’98 och Ligero Seco från Dominikanska Republiken samt Pennsylvania Broadleaf. Cigarren har en unik smak där en exotisk touch av vetiver finns närvarande under hela rökupplevelsen. Den balanseras av toner av sötma, malt, kaffe och mandel.
Konstruktion – Hiram & Solomon Curamus Toro
Pennsylvania Broadleaf-täckbladet har en mörkt brun nyans med tydlig oljig finish. En del tydliga ådror och en viss marmorerad effekt syns utmed pinnen och sömmarna ligger tätt, utan märkbara glipor. Den har en jämnt packad känsla från huvud till fot och pryds av ett band tryckt med ”Curamus”, ”Hiram & Solomon” och ”2B1ASK1”, vilket är en inbjudan till att alla som vill är välkomna att bli frimurare. Både glödlinje och drag presenterar optimalt, och det krävs ingen större uppmärksamhet från tändaren. Rökproduktionen förblir hög fram till den sista puffen och lockar fram smakernas fulla potential.
Smaker – Hiram & Salomon Curamus Toro
Denna toro bjuder på en pepprig och jordig start som snabbt växlar över till primärsmakerna espressobönor och cashewnötter. De sekundära smakerna är kakaonibs, läder, rostat bröd och en touch av kanel. När man närmar sig den andra tredjedelen dyker en tydlig sötma upp som påminner om plommon, särskilt vid retrohalering. Den åtföljs dessutom av pepparn från de första puffarna. Espressobönorna och cashewnötterna fortsätter dock att stå i centrum, och de byggs upp av toner av läder, hö, kanel, mörk choklad och cederträ. Den sista tredjedelen fortsätter i samma spår med toppkombinationen av cashewnötter och espressobönor, men de sekundära smaknoterna har fått sällskap av en lätt touch av citrus. Sötman ebbar ut lite vid retrohalering, medan svartpepparn fortsätter att ligga på ungefär samma nivå som i den andra tredjedelen.